Miksi nainen saa orgasmin? Osa 1

Miksi nainen kykenee saamaan orgasmin? Mitkä syyt ovat kauniimman sukupuolen nautinnon takana?

Kuten kaikki tietävät, on nainen kykenevä saamaan orgasmin. Tiedemiehiä kiinnostavat kuitenkin kovasti syyt naisen orgasmikyvykkyyteen. Evoluution näkökulmasta katsottuna miehen orgasmi toimii palkitsevana tekijänä, jotta mies yhtyisi mahdollisimman monen naisen kanssa ja siirtäisi geenejään.

Nainen ei kuitenkaan tarvitse orgasmia vastaanottaakseen siittiötä. Myöskään munasolun erittämiseen ei tarvita orgasmia. Miksi ihmeessä nainen siis kykenee saamaan orgasmin? Tämä kysymys on synnyttänyt monia teorioita naisen orgasmin merkityksestä. Nämä teoriat eivät varmasti jätä ketään kylmäksi, joten keskustelua aiheen tiimoilta varmasti sikiää.

Mukautumista tilanteeseen

Klassinen teoria naisen orgasmista on Desmond Morrisin esittämä. Naisen orgasmi on hänen näkemyksensä mukaan mukautumisen tulos: naisen orgasmi on kehittynyt täydentämään miehen orgasmia ja toisaalta tekemään yksiavioisen parisuhteen molemmille osapuolille tyydyttävämmäksi. Morrisin mukaan sekä miehen että naisen nautinto tukee parisidonnaisuutta; ne vahvistavat miehen ja naisen välistä suhdetta ja saavat heidät pitämään jälkeläisistä paremmin huolta.

Morrisin teoriaa perustellaan sillä, että pitkäaikaisessa parisuhteessa mies oppii ymmärtämään ja käsittelemään naista ja tuottamaan hänelle lopulta orgasmin. Naisen orgasmia selvittäneissä tutkimuksissa onkin vahvistettu, että parisuhteessa elävät naiset saavat helpommin orgasmin kuin ne naiset, jotka harrastavat lyhyitä parisuhteita. Teorian heikko kohta on, että kaikki naiset eivät kuitenkaan onnistu saamaan orgasmia hyvinkin pitkästä parisuhteesta huolimatta.

Todellista yksiavioisuutta ei ole!

Erään näkemyksen mukaan naisen orgasmi olisi kehittynyt evoluution tuloksena, kuten Morris esittää, mutta orgasmikehityksen perustana ei suinkaan ole yksiavioisuus. Tämän teorian mukaan naisen orgasmi on nimenomaan merkkinä siitä, että ihminen on alkujaan tarkoitettu moniavioiseksi. Teorian kannattajien mukaan yksiavioisuus on jopa täysin epänormaalia.

Psykiatri Mary Jane Sherfey on sitä mieltä, että naisen mahdollisuus saada useita orgasmeja peräkkäin on johtanut siihen, että naiset ovat seksuaalisesti lähes kyltymättömiä ja ovatkin aikoinaan siirtyneet kumppanista toiseen. Miehet ovat Sherfeyn mukaan kokeneet tämän erittäin voimakkaana uhkana ja alkaneet alistaa seksuaalisesti naisia. Miesten tarkoituksena on ollut naisten orgasmikyvyn tukahduttaminen, jotta naiset eivät enää tuntisi vetoa muihin miehiin. Sherfeyn näkemys on saanut kannatusta pääasiassa feministien parissa.

Hyvien geenien kriteeri

Hyvien geenien -teoria perustuu edellisen tavoin siihen olettamukseen, että ihmisiä ei ole alun perin tarkoitettu yksiavioisiksi. Teorian mukaan naisen tarkoitus on yhtyä mahdollisimman monen miehen kanssa ja valita jälkeläisten kannalta geneettisesti paras mahdollinen isä. Naisen orgasmi olisi siten eräs geenien arviointikriteeri. Mies, joka tuottaa naiselle orgasmin, olisi tämän teorian perusteella hyvin potentiaalinen isäehdokas.

Randy Thornhillin ja Steven Gangestadin tekemä tutkimus tukee tätä näkemystä. Heidän Uuden Meksikon yliopistossa suorittamassaan tutkimuksessa selvisi, että mikäli kaikki muut tekijät on vakioitu, nainen saa helpoimmin orgasmin sellaisen miehen kanssa, jonka ruumiinrakenne on symmetrinen. Tämä oli edellisten tutkijoiden mielestä selkeä perustelu geneettiselle valinnalle.

Julkaisuun menevä David Putsin, Khytam Dawoodin ja Lisa Wellingin tekemä naisen orgasmianalyysi tukee vahvasti tätä näkemystä. Naisen orgasmi olisi siis parivalintaan liittyvä metodi. Orgasmin naiselle tuottava mies kykenee tuottamaan geneettisesti laadukkaita jälkeläisiä.

Orgasmi on sivutuotos

Toisaalta naisen orgasmi nähdään myös eräänlaisena sikiökauden sivutuotteena. Donald Symons perustelee käsityksensä sillä, että sikiökauden alussa mies ja nainen muistuttavat kaikin puolin – paitsi kromosomeiltaan – toisiaan.

Symonsin mukaan olemme pääpiirteiltään toistemme kopioita, joten orgasmikykykin on siirtynyt naiselle. Aivan samoin kuin miehellä on nännit, vaikkei hän niitä tarvitsekaan. Symonsin mukaan nännit tosin antavat miehelle samanlaista seksuaalista nautintoa kuin naisille. Roy Levinin muutama vuosi sitten tekemä tutkimus vahvistaa tämän väittämän. Symons kirjoittaa myös, että klitoris vastaavasti antaa naiselle samanlaista seksuaalista nautintoa kuin penis miehelle.

Kopioteoriaa tukee myös se, että naisen ja miehen orgasmit ovat uusimpien tutkimusten mukaan hyvin samankaltaisia. Nainen ja mies pystyvät . Molemmat pystyvät saamaan useita perättäisiä orgasmeja. Nainen ja mies pystyvät kumpikin saamaan orgasmin ilman ejakulaatiota. Niin nainen kuin mieskin pystyvät ejakuloimaan orgasmin aikana. Molemmat kykenevät lisäksi saamaan intensiteetiltään hyvin erilaisia orgasmeja.

Symonsin teoriaa on kuitenkin kyseenalaistettu usealtakin taholta. Osa tutkijoista ihmettelee sitä, miksi naisten on niin vaikea saada yhdynnässä orgasmi, jos kyseessä on miehen orgasmia vastaava ilmiö. Toisaalta osa naisista ei saa lainkaan orgasmia. Osa tutkijoista on vahvasti sitä mieltä, että evoluutiossa mitään ei tapahdu ilman merkitystä. Näin ollen naisen orgasmillakin pitää olla oma tarkoituksensa tai muuten se olisi vuosituhansien saatossa hävinnyt.

Jotkut feministit taas näkevät, että orgasmi voisi aivan hyvin olla alkujaan lähtöisin naisilta ja olla miehille eräänlainen sivutuote, koska ejakulaatio ja orgasmi ovat eri asioita. Ejakulaatio voi olla luonteeltaan miehinen ilmiö ja orgasmi taas feminiininen.

Tehostaa hedelmöittymistä

Yhtäältä väitetään myös, että naisen orgasmi on tärkeä lisääntymisen kannalta. Mikäli nainen saa orgasmin, hän on pidempään vaakatasossa. Tällöin siemenneste pysyy kauemman aikaa emättimessä. On havaittu, että ilman naisen orgasmia noin 35–50 prosenttia siemennesteestä valuu ulos emättimestä niin kutsutun takaisinvirtauksen yhteydessä.

Mikäli nainen saa orgasmin noin minuutin ennen miehen siemensyöksyä tai enimmillään 45 minuuttia ejakulaation jälkeen, ainoastaan 30 prosenttia siemennesteestä poistuu emättimestä.

Lisäksi tiedetään, että naisen orgasmi voi saada kohdussa aikaan rytmisiä supistuksia, jotka muodostavat eräänlaisen imun ja vetävät siittiöitä paremmin luokseen.

Biologi Robin Baker onkin todennut, että nainen säätelee orgasmillaan hedelmöittymistä mitä suurimmassa määrin. Mikäli nainen saa orgasmin ennen miestä, hänen emättimensä happamuus muuttuu siten, että siittiöiden uintikyky heikkenee. Osa siittiöistä saattaa jopa kuolla emättimen voimakkaaseen happamuuteen. Bakerin mukaan kohdunkaulan alueella olevan niin sanotun suodattimen tiiviys muuttuu siten, että bakteerien ja siittiöiden on yhä vaikeampi päästä siitä läpi. Tämän lisäksi emätin kostuu entistä enemmän. Naisen ennen miestä saama orgasmi heikentäisi siten hedelmöittymistä.

Mikäli nainen taas saa orgasmin yhtaikaa miehen kanssa tai tämän jälkeen, hänen mahdollisuutensa tulla raskaaksi ovat normaalia suuremmat. Tämä johtuu emättimeen syntyvästä imusta ja sperman takaisinvirtaamisen vähenemisestä. Bakerin mukaan orgasmin puuttuminen yhdynnän aikana olisi naisen keino suojautua raskautta vastaan.


Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja