Miksi mies salailee ja valehtelee jatkuvasti myös pikkuasioista? Raati vastaa: "Huolestu ihmeessä"

Korona koettelee parisuhteita – näin vältät ongelmat 7:48
Korona koettelee parisuhteita – näin vältät ongelmat! Psykologi ja tietokirjailija Tony Dunderfelt antaa vinkkinsä.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kysymys raadille: Miksi mies valehtelee ja salailee tekemisiään? Valehtelu on jokapäiväistä ja sitä on aivan käsittämättömistä asioista, mies sanoo tyyliin 'ostin tänään suklaata', vaikka oikeasti hän on ostanut sitä jo viikkoa aiemmin. En ymmärrä, mitä kiksejä hän saa tällaisesta? Tekevätkö muut tätä? Pitääkö huolestua?" kysyy nimimerkki Ihmettelevä vaimo.

Näin raati vastasi!

"Huolestu ihmeessä. Jotain on vinossa. Hän on joko patologinen valehtelija, tai sitten hän pelkää vaistomaisesti sinua, että suutut, jos kuulet totuuden, vaikka olisi mikä lie pikkuasia. Pyydä rehellinen lausunto itsestäsi, jos voit. Jos itsestäsi ei löydy vikaa, juokse."
– Mies, 57, aviossa

"Syytä en tiedä, mutta mies vaihtoon."
– Nainen, 56, parisuhteessa

"Kyseessä on varmasti patologinen valehtelija."
– Nainen, 20, seurustelee

"Itse saatan unohtaa esimerkiksi, minä päivänä kaupassa käytiin, tai milloin tapasin kenetkin. En siis välttämättä valehtele, vaan muistini on huono. Voisiko miehesi kohdalla olla kyse tällaisesta?

Toisaalta kysymyksesi tuo mieleen ex-opettajani lausuman: jos sinusta itsestäsi tuntuu, että siinä on jotain vikaa, siinä luultavasti on jotain vikaa. Eli jos sisimmässäsi koet, että miehen toiminnassa on jotakin outoa, en jättäisi tätä ajatusta huomioimatta, vaikka mitään varsinaisia todisteita esimerkiksi pahantahtoisuudesta ei olisi. Tarkkaile tilannetta; jos asiat eivät parane, kenties kannattaa pohtia suhteen tulevaisuutta. Jatkuvasti huolissaan ja epäilyksen alla on raskasta elää."
– Nainen, 35, avoliitossa

"Vaikka kyse olisi pikkujutuista, kyllähän se varmasti luottamusta syö, jos koko ajan saa toisen kiinni valheista. Itse ainakin hoksaisin juuri tuollaiset pienet yksityiskohdat, jotka eivät käy järkeen, ja niitä sitten alkaisin vatvomaan ja pohtimaan, että miksi niistä on pitänyt valehdella. Toki jos kyse on oikeasti pikkujutuista, kuten suklaasta, en nyt ehkä eroa miettisi ensimmäisenä, mutta pikkujutuilla on tapana muuttua suuremmiksi. Pitäisikö miehen ehkä käydä juttelemassa asiasta ammattilaiselle? Turhalle valehtelulle voi olla syynsä."
– 35, parisuhteessa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä– miten vastaisit niihin?

Entä miten vastaisit tähän?


Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat