F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Miksi Mercedes ei kuunnellut Valtteri Bottasta? Saksalaistalli tyrmää ikävät Lewis Hamilton -väitteet

1:21
Videolla kuvaa Toscanan GP:n uusintalähdöstä, jossa Lewis Hamilton kuittaa ykkössijan takaisin itselleen.

Mercedeksen suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas antoi tallilleen varsin suorasanaisen käskyn Toscanan GP:n aikana Italian Mugellossa. Bottas halusi toimia eri tavoin kuin Lewis Hamilton. Mercedes ei tähän suostunut.

Bottas onnistui ohittamaan Hamiltonin kisan lähdössä. Asetelmat kuitenkin kääntyivät punaisten lippujen jälkeen, kun Hamilton kuittasi ykkössijan takaisin itselleen.

Tämä turhautti suomalaista, joka ryhtyi toimiin.

– Haluan seuraavalle vedolle eri renkaat kuin mitä Lewisilla on, Bottas ilmoitti talliradiossa.

Kierroksella 31 Bottas kurvasi varikolle, jossa hänelle laitettiin kovan seoksen renkaat.

Kierrosta myöhemmin Hamilton toisti saman tempun.

Tämä käynnisti nopeasti epäilykset siitä, että Mercedes olisi suosinut Hamiltonia, Bottaksen kustannuksella, kun se ei kuunnellut suomalaisen toivetta ja toisti taktiikan Hamiltonin kohdalla.

Mercedeksen strategiajohtaja James Vowles tyrmäsi väitteet suosimisesta. Vowlesin mukaan taustalla oli pelko siitä, että Mercedes kokisi taas pahoja rengasongelmia – eli samanlaisia kuin Britannian toisessa GP:ssä.

Tuolloin Bottaksen rengas puhkesi toiseksi viimeisellä kierroksella niin, että hän jäi sijalle 11. Hamilton koki rengasrikon kierrosta myöhemmin. Britillä kävi parempi tuuri, sillä hän pystyi nilkuttamaan ruutulipulle ykkösenä.

– Huomasimme kierroksen 29. ja 30. kohdilla, että Valtterin eturenkaat aiheuttivat entistä enemmän värinää. Havaitsimme, että rengasongelmat alkoivat olla samanlaisia kuin Silverstonessa. Sen takia meidän piti reagoida, Vowles selitti.

– Täten Lewisin sijaan otimme Valtterin ensin sisään. Keskikovan seoksen kuluma oli suurempi, mitä aavistelimme ja sen takia vedot jäivät toivottua lyhyemmäksi. Ja sen takia meidän piti ottaa kovan seoksen renkaat. 

Vowlesin mukaan Mercedes olisi ”enemmän kuin mielellään tehnyt jotain erilaista Valtterin kanssa”. 

– Emme suunnitelleet noita pysähdyksiä. Meidän piti ottaa ongelma huomioon, ja sen seurauksena valitsimme turvallisen tien.

Mercedeksen tallipäällikön Toto Wolffin mukaan rengastaktiikoista neuvoteltiin tallin sisällä.

– Kaikki kääntyi päälaelleen ongelmien takia, Wolff kuittasi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja