Miksi koko maailma kiinnostui Gabbysta, vaikka pelkästään USA:ssa katoaa satoja tuhansia vuosittain? Asiantuntijat nostavat esiin "kadonneen valkoisen naisen syndrooman"

3:56
Viranomaiset tapasivat Gabby Petitonin vain hetki ennen katoamista – kohtaaminen tallentui poliisin vartalokameraan

Petiton katoamistapaus on yksi sadoista tuhansista. Harvinaiseksi siitä tekee kuitenkin kansainvälinen huomio. Miksi näin tapahtui?

Kun Gabrielle "Gabby" Petito katosi, nousi asia vahvasti esille sekä sosiaalisessa mediassa että mediataloissa.

Tapauksen selvittäminen on edelleen kesken. Ihmiset ovat käyneet keskustelua aiheesta aktiivisesti, jolloin näkyvyys aiheen ympärillä on ollut myös harvinaisen suuri.

Mistä kaikki alkoi?

Vielä elokuussa 22-vuotias Gabrielle ”Gabby” Petito ja hänen kihlattunsa Brian Laundrien, 23, matkustivat yhdessä pakettiautolla ympäri Yhdysvaltoja julkaisten samalla ahkerasti matkaltaan kuvia ja videoita sosiaalisen median kanaviin.

26. elokuuta Gabby julkaisi kuitenkin viimeisen kerran kuvan Instagramiin, jonka jälkeen postaukset loppuivat täysin yllättäen.

Ensimmäinen syyskuuta Brian Laundrie palasi pariskunnan yhteiseltä matkalta yksin. 10 päivää myöhemmin Gabbyn perhe ilmoitti tyttärensä kadonneeksi.

Mutkia matkaan toi myös käänne, kun kihlattu Laundrie ei suostunut yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Myöhemmin myös miesystävä katosi, eikä häntä ole vielä löydetty.

Seuraa MTV Uutisia somessa! Pysy kärryillä puheenaiheista ja osallistu keskusteluun: 

Instagramissa @MTVUutiset
Twitterissä @MTVUutiset
Facebookissa @mtv3uutiset

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Poliisi on kertonut uskovansa, että Petito joutui henkirikoksen uhriksi.

Miesystävää ei kuitenkaan ole virallisesti nimetty epäillyksi, vaikka poliisi onkin tutkinut miehen perheen kotia ja nimennyt sen rikospaikaksi.

0:36
Tältä kotietsintä Brian Laundrien kotona näytti

Sosiaalinen media apuna mysteerissä?

Tapauksesta tuli nopeasti tunnettu sosiaalisessa mediassa jokaisen uuden tiedon herättäen kiinnostusta.

Ihmiset alkoivat nostaa erilaisia teorioita esille ja kumoamaan niitä uusimmilla tiedoillaan. Tämä jatkuu edelleen.

Sosiaalisen median vaikuttajat saattoivat olla tapauksen selvittämisessä suurena apuna vaikutusvaltaisuutensa sekä seuraajamääriensä ansiosta.

Esimerkkitapauksia on useita. Koomikko ja kirjailija Paris Cambell otti asian esille somessa, kun kiinnostus mysteeriä kohtaan oli vasta heräämässä. Hän luki ensimmäisen kerran Petitonin tapauksesta 13. syyskuuta, mutta silloin kadonneen tarinaa ei näkynyt sosiaalisessa mediassa.

Cambell päätti auttaa tapauksessa jakaen TikTokissa katoamisilmoituksen. Naisella on seuraajia noin 150 000. Seuraavien päivien ajan hän julkaisi noin 40 videota tapauksesta.

Eräs kommentoija, joka ilmoitti olevansa Petiton serkku kirjoitti, että Petiton perhe arvosti hänen kiinnittämäänsä huomiota asiaan ja toivoi hänen jatkavan.

Pakettiauto videoon sattumalta

Toinen esimerkki sosiaalisen median voimasta saattoi auttaa Petitonin ruumiin löytämisessä. Pakettiauto, jolla kadonnut pariskunta matkusti kuvattiin täysin sattumalta someen tarkoitetulla videolla.

Karavaanarit Kyle ja Jenn Bethune ovat asuneet linja-autossa heidän kolmen lapsensa ja neljän koiransa kanssa kaksi vuotta matkustaen ympäri maata ja kuvaten videoita YouTubeen sekä Instagramiin.

Aivan yllättäen Bethunen perhe sai tiedon ystävältään, että he saattoivat olla aikaisemmin samassa paikassa kuin kadonnut Petito ja hänen puolisonsa Laundrie. Pariskunta alkoi selata kuvaamansa materiaalia huomaten kuvanneensa valkoisen pakettiauton. Kyseinen auto näytti juuri samalle kuin kadonneen pariskunnan auto.

Karavaanarit Kyle ja Jenn Bethune ilmoittivat FBI:lle löydöksestään.

Myöhemmin paikalliset viranomaiset ja FBI löysivät kulkuneuvon läheisyydestä Petiton profiiliin sopivan ruumiin.

1:32
Gabby Petitoksi epäillyn henkilön ruumis löytyi Grand Tetonin luonnonpuistosta

Miksi media innostui tapauksesta?

Sosiaalisen median lisäksi mediatalot ovat tiedottaneet tapauksesta aktiivisesti.

Journalistikoulutukseen keskittynyt Maynardin instituution toimitusjohtaja Martin G. Reynolsin mukaan kyseessä on niin sanottu ”kadonneen valkoisen naisen syndrooma”.

– Mediatalomme eivät heijasta maan monimuotoisuutta.

Samaa mieltä on myös murhapodcastia pitävä Alvin Williams, jonka podcast keskittyy tummaihoisten uhrien rikosmysteereihin.

– Olen todella iloinen, että Petito sai tarvitsemaansa huomiota, jotta hänet löydettiin. Hänen tarinansa sai kuitenkin suhteetonta huomiota.

– Hän on nuori vaaleahiuksinen nainen, jonka kautta mediat saavat klikkauksia.

Williams huomauttaa, että samasta Wyomingin osavaltiosta, josta Gabrielle Petito löydettiin, on kadonnut 710 alkuperäiskansoihin kuuluvaa henkilöä 2011 ja 2020 välillä Wyomingin yliopiston raportin mukaan.

2:11
Poliisi on julkaissut elokuun 11. päivä soitetun hätäpuhelutallenteen, jossa autoilija ilmoitti pariskunnan riidelleen tienvarressa. Kyseessä oli Gabby Petito ja Brian Laundrie. Kuuntele tallenne yllä olevasta videosta.

Lähde: The New York Times

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja