Mainos

Miksi koira syö ruohoa? Vastaukset tähän ja muihin koiranomistajien mieliä askarruttaviin kysymyksiin

Vaikka kuinka rakastaisimme koiria, aina tulee olemaan asioita, joita emme tule rakkaiden lemmikkiemme käytöksestä ymmärtämään. Tässä niistä muutama. 

Koirien käyttäytymiseen erikoistunut asiantuntija Brian Hare vastaa kysymyksiin, jotka ovat askarruttaneet koiranomistajien mieliä vuosikymmenestä toiseen.

1. Miksi koirat syövät ruohoa?

Ei syytä huoleen, useimmat koirat syövät ruohoa silloin tällöin. Kukaan ei täysin tiedä miksi, mutta ilmiölle on olemassa parikin eri selitystä. Ruohon syöminen voi kertoa siitä, että koirasi ei voi hyvin. Erään tutkimuksen mukaan koirat syövät ruohoa lääkitäkseen itseään esimerkiksi suolistomatoja varalta.

Aina ruohon syönnille ei kuitenkaan löydy selitystä. Ruoho itsessään ei ole koiralle vaarallista, mutta siihen ruiskutetut torjunta-aineet ja lannoitteet voivat sen sijaan olla.

2. Ymmärtävätkö koirat mitä me sanomme, vai ymmärtävätkö ne ainoastaan kehon kieltä?

Koirat käyttävät hyvin monenlaista tietoa ymmärtääkseen ihmisiä. Vaikka koirat ovat poikkeuksellisen hyviä käsittelemään kehon kieltä, ne voivat oppia myös yllättävän paljon sanoja, jopa useita satoja. Tämän lisäksi koirat kuuntelevat tarkkaan äänen sävyjä ja äänen voimakkuutta, jotta ne osaisivat kiinnittää huomionsa oikeaan kohteeseen.

Haren mukaan uskomattomin asia koirissa on, että ne ovat erittäin motivoituneita ymmärtämään meitä. Aivan kuin ne tietäisivät, että kommunikointi on avain hyvään suhteeseen.

3. Muistaako vanha koira asioita, joita sille tapahtui pentuna?

Koirien muistin muodostuksesta on olemassa hyvin vähän tietoa. On tiedossa, että kahden vuoden erossa olon jälkeen koira muistaa edelleen äitinsä, mutta ei sisaruksiaan. Asiat, jotka tapahtuvat koiralle pentuna, vaikuttavat taatusti niiden elämään myöhemmällä iällä. Mutta siitä, muistaako koira yksittäisiä paikkoja, ihmisiä tai asioita, ei ole olemassa varmaa tietoa. 

4. Onko normaalia, että koira nuolee ilmaa, kun sitä rapsutetaan?

Me kaikki teemme outoja asioita pitäessämme hauskaa, niin myös koirat. Samalla tavoin kun sinä kipristelet varpaitasi, koirasi laittaa selkänsä kaarelle tai nuolee ilmaa. Nämä tavat ovat vain osoitus hyvänolon tunteesta.  

5. Miksi koira tuijottaa ilmeettömänä seinää tai kohtaa, jossa ei ole mitään?

Syy koiran tuijottamiseen riippuu siitä, onko koira nuori vai vanha. Jos koira on nuori, kyseessä voi olla valo tai varjo, joka saa sen kiinnostumaan tyhjältä näyttävistä paikoista. Jos kyseessä on vanhempi koira, kyse voi olla ahdistuksesta tai kognitiivisten taitojen heikkenemisestä, joista kannattaa puhua eläinlääkärille.

6. Miksi jotkut koirat "laulavat" musiikin tahdissa?

Selvittääkseen asian Hare toteutti tutkimuksen, jossa hän seurasi 50 koiran käyttäytymistä musiikin soidessa. Kävi ilmi, että koirat ”lauloivat” ainoastaan silloin, kun heidän omistajansakin lauloi. Hare epäilee, että koirat haluavat kenties vain yhtyä omistajiensa iloon.

7. Miksi jotkut koirat pelkäävät, kun ihminen aivastaa?

Koirat saattavat pelätä aivastusta siksi, että ääni tulee ilmoille yleensä ilman ennakkovaroitusta. Kova ja äkillinen ääni pelästyttää kenet tahansa, vai mitä?

Joulun hälinä voi saada koiran hämilleen. Katso videolta, miltä joulu näyttää nelijalkaisen silmin. 

3:30

Lähde: Popsugar 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.