Miksi kakka ei kulje loman aikana? Näin asiantuntija selittää ilmiötä

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Onko sinulla herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita

Vatsan ja suoliston epänormaali toiminta on varsin yleinen lomailijan vaiva, kertoo muun muassa uutissivusto Bustle

Vaikka lomailu saattaakin olla huoletonta ja stressivapaata aikaa, vessassa käyminen ei välttämättä sujukaan niin sutjakkaasti. Lomailu ja matkustelu saattaa näet koetella ihmisen vatsan ja suoliston normaalia toimintaa ja sekoittaa ruoansulatusjärjestelmän pitkäksikin aikaa.

Siinä, missä niin kotimaan kuin ulkomaan matkailija saattaa kärsiä löysästä vatsasta, myös ummetus on erittäin yleinen ”hyvävatsaisenkin” lomailijan vaiva.

Mistä vatsan epänormaali toiminta kumpuaa?

Kakkaa liikutteleva lihaksisto on pysähdyksissä

On selvää, että reissun päällä suolen ja virtsarakon tyhjentämiseen vaikuttaa monikin asia. Esimerkiksi pitkät lento- ja bussimatkat voivat pitkittää vessaan pääsyä – kukapa haluaisi istua isommalla hädällä ahtaassa kopperossa?

Pitkä odottelu lentokentillä ja loputtomilta tuntuvat turistikierrokset ahtaassa bussissa saattavat näkyä turvotuksena, vatsanväänteinä ja ummetuksena.

– Kun istut pitkiä aikoja paikallasi, suolistonkin liikehdintä hidastuu, mikä tarkoittaa sitä, että suolistossa oleva kaasu ei pääse ulos, gastroenterologi, lääketieteen ja kirurgian professori Lawrence BrandtAlbert Einsteinin lääketieteellisestä tiedekunnasta selventää ilmiötä.

Brandt kehottaakin liikkumaan pitkien lento- juna- ja automatkojen aikana, jotta suolistossa olevaa ainesta liikutteleva lihaksisto toimisi normaalimmin.

Lentomatkan aikana tullutta turvotusta ei voi kuitenkaan täysin välttää.

– Lentokoneessa suolistossa oleva paine kasvaa Boylen lain mukaisesti. Kun lentokone nousee ilmaan, ympäröivä paine laskee ja siten suolistossa oleva kaasu laajenee, Brandt huomauttaa fysiikkaan liittyvistä rajoitteista.

Vika löytyy myös korvien välistä

Lawrence Brandtin mukaanfysiikan lait eivät yksin selitä oikukasta vatsan toimintaa: vika löytyy myös korvien välistä.

Kun ihminen ei pääse totutusti tuttuun kotinsa vessaan säännöllisin väliajoin, psyyke alkaa vaikuttaa myös vatsan toimintaan. Professorin mukaan kyse on myös puhtaasta mukavuudenhalusta.

– Kun ihmiset pakotetaan tyhjentämään suolensa vieraassa ympäristössä, he eivät tunne oloaan mukavaksi, professori perustelee suolen ujoa toimintaa.

Chigagon yliopiston gastroenterologi Vijaya Rao on Brandtin kanssa samoilla linjoilla.

– Monta kertaa pelkkä rutiinien muuttuminen ja matkustamisen aiheutta ylimääräinen stressi saavat aikaan ummetusta, Rao sanoo Health-lehdelle.

Rao korostaa myös unen vaikutusta suolen toimintaan. Aikaerot ja muista syistä johtuvat unihäiriöt voivat saada vatsan temppuilemaan.

Ruokailutottumukset syynissä

Vatsan toimintaan vaikuttaa myös se, mitä suuhunsa pistää. Lomailija on useissa tapauksissa itselleen sallivampi, ja loma kuluu enemmän tai vähemmän herkutellessa. Esimerkiksi alkoholi ja muut sokeri- ja kuplajuomat turvottavat vatsaa – etenkin lentokoneessa nautittuina.

Toisinaan myös eksoottinen tai epähygieenisissä oloissa valmistettu ruoka pistää turistin ruoansulatuksen sekaisin. Myös uimavesissä saattaa muhia ripulia aiheuttava bakteeri tai alkueläin – puhutaan niin sanotusta turistiripulista.

Miten ennaltaehkäistä suoliston oikuttelua?

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: BustleHealth

Lue myös:

    Uusimmat