Viisi tavallista vatsavaivaa – milloin niistä pitää huolestua?

7:40

Jokaisella meistä on silloin tällöin vatsavaivoja. Mistä tietää, kertovatko närästys, vatsakivut, ummetus, ripuli tai turvotus jostakin vakavammasta ja onko aika mennä lääkäriin?

Yllä olevalla videolla kerrotaan, että fruktaani on useimpien ”gluteeniherkkien” vatsavaivojen taustalla.

Yleensä syytä huoleen ei ole, jos maha temppuilee tai nipistelee päivän tai pari – varsinkaan, jos oma ruokavalio tai elämänrytmi muuten on sillä hetkellä jotenkin tavallisesta poikkeava. Mikäli kuitenkin tapahtuu selvä arkea häiritsevä muutos, joka ei ota lähteäkseen ja johon mahdollisesti liittyy myös joitakin muita yleisoireita, asiaa on syytä tutkia.

Närästys

Närästyksellä tarkoitetaan rintalastan takana tuntuvaa polttavaa kipua sekä karvaan mahansisällön nousua suuhun. Joskus voi ilmetä myös turvotusta, ummetusta, yöllisiä yskäkohtauksia, palan tunnetta kurkussa ja nielemiskipua.

Närästys on melko yleinen reaktio esimerkiksi rasvaisen ruoan tai ylensyönnin jälkeen. Se pahenee myös tupakoinnin ja ylipainon seurauksena.

Refluksitaudista puhutaan, kun vaikeita närästyksen oireita ilmenee vähintään kerran viikossa tai lievempiä vähintään kahdesti viikossa. Pitkittyneenä ja hoitamattomana siitä voi seurata nielemisen, syömisen ja äänenkäytön vaikutuksia sekä jopa syöpäriskiä kohottavia solumuutoksia.

Pahimmillaan närästys voi olla oire ruokatorven syövästä tai sydänkohtauksesta.

Mikäli vaiva alkaa kiusata ennen oireetonta ihmistä jatkuvasti – useita kertoja viikossa useamman viikon ajan – eivätkä ruokailutottumusten muutokset tai muut itsehoitokeinot auta, tilannetta kannattaa tutkia tarkemmin. Syytä lääkärikäyntiin on myös, jos samaan aikaan ilmenee muunlaisia vatsa- tai rintakipuja, oksentelua, nielemisvaikeuksia tai painon putoamista.

Vatsakipu

Vatsakipua on monenlaista, ja sitä saattaa olla vaikea määrittää ja paikantaa. Vaikka esimerkiksi umpilisäke sijaitsee oikealla alavatsalla, umpilisäketulehdus voikin tuntua ainakin aluksi navan kohdalla. Keskellä vatsaa sijaitseva sappirakko taas saattaa aiheuttaa tulehtuessaan kipua kylkikaaren seudulla, hartiassa tai jopa selässä.

Kaiken kaikkiaan vatsakipuun voi olla lukemattomia syitä. Lääkäriin on syytä hakeutua mihin vuorokaudenaikaan tahansa, jos voimakas kipu iskee hyvin kovaa äkkiä. Yleisimpiä syitä akuuttiin kipuun ovat juuri umpilisäketulehdus ja sappikivitauti, mutta taustalta voi löytyä myös esimerkiksi mahahaava, munanjohtimen repeämä, haimatulehdus tai sydäninfarkti.

Vatsakipuja aiheuttavat myös esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, keliakia, laktoosi-intoleranssi, tulehdukselliset suolistosairaudet sekä vatsa- ja suolistosyövät.

Uusi, ei-akuutti vatsakipu kannattaa tutkia, jos se häiritsee arkitoimintoja toistuvasti ja pitkäaikaisesti. Jos on lisäksi pahoinvointia tai veriripulia, tutkimukset ovat aiheellisia jo muutaman päivän jälkeen.  

Ummetus

On normaalia, että välillä kakka ei tule kolmeen päivään. Ummetuksesta kuitenkin puhutaan, kun iso hätä ilmoittaa itsestään harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai ulostaminen tekee ulosteen koostumuksen takia useimpina kertoina tiukkaa.

Usein ummetuksen taustalla ovat omat elämäntavat: liikkumattomuus, vähäkuituinen ruokavalio ja liian vähäinen veden juonti. Jotkut myös jättävät menemättä vessaan silloin, kun hätä olisi, minkä seurauksena suoli laiskistuu. Muita mahdollisia syitä ovat jotkin lääkkeet tai sairaudet.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos ummetus häiritsee arkea jatkuvasti itsehoidosta huolimatta, on alkanut kuin tyhjästä muutamassa viikossa tai siihen liittyy jatkuvaa väsymystä tai outoja vatsakipuja.

Ripuli

Jokaisella lienee joskus vatsa löysällä. Jos vessassa ravaaminen yli kolme kertaa vuorokaudessa jatkuu muutaman viikon ja jätökset ovat löysiä ja vetisiä, puhutaan pitkittyneestä ripulista. Siihenkin syynä voivat olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, laktoosi-intoleranssi, keliakia, muut ruoka-aineherkkyydet, jotkin lääkkeet, infektiot, tulehdukselliset suolistosairaudet.

Yli kolme viikkoa jatkunut ripuli on syy mennä lääkäriin, jos selvää aiheuttajaa ei osaa itse nimetä.

Välittömästi ripulin takia pitää mennä lääkäriin niissä tapauksissa, joissa ripuliin liittyy veriulostetta, laihtumista, kuumeilua ja sairauden tunnetta. Hälyttävää on myös, jos ripuli on alkanut äkkiä, pahentunut viikkojen aikana ja vaatii vessassa käymistä öisinkin. Yli 60-vuotiaiden on syytä hakeutua lääkäriin erityisen herkästi.

Turvotus ja ilmavaivat

Vatsan turvotus on useimmille ennen kaikkea esteettinen ongelma, johon voi vaikuttaa esimerkiksi vähentämällä ruokavaliosta suolaa tai FODMAP-hiilihydraatteja. Samalla ilmavaivatkin usein vähenevät. FODMAP-ruokavaliota suositellaan ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

Toisaalta kyse voi olla myös esimerkiksi laktoosi-intoleranssista, keliakiasta tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Usein tilanteeseen liittyy tällöin väsymystä, yleistilan laskua ja laihtumista. Silloin lääkärillä käyntiä ei kannata viivyttää yli parin viikon päähän.

Lähteet: Terveyskirjasto, Women’s Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja