Kolme kuplaveteen liittyvää myyttiä – ethän enää usko näihin?

Vesi tekee kauppansa helteellä 1:59 Vesi tekee kauppansa helteellä

Hiilihapotetun veden ympärillä pyörii paljon uskomuksia ja myyttejä, joista osa ei pidä lainkaan paikkaansa. Nyt voit tarkistaa, onko yleisimmissä uskomuksissa lainkaan perää.

Helle on lisännyt vesien myyntiä huomattavasti. Katso uutisjuttu aiheesta videolta. 

Kuumana kesäpäivänä veden juominen tekee enemmän kuin hyvää.  On sanomattakin selvää, että erilaiset makeutetut kuplavedet eivät ole paras valinta terveytesi ja hampaidesi kannalta, mutta miten on maustamattoman kuplaveden laita?

Alta löydät kolme hiilihapotettuun veteen liittyvää myyttiä ja totuudet näiden uskomusten takaa. 

Myytti 1: Kuplavesi tuhoaa hammaskiilteen

Hyviä uutisia kaikille kuplavettä rakastaville! Journal of American Dental Association -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan kuplaveden pH-taso ei ole riittävän alhainen, jotta se vahingoittaisi hammaskiillettäsi. 

Vaikka hiilihapotettu vesi ei vahingoitakaan hampaita, kannattaa vesipullot tutkia tarkkaan ja varmistaa, ettei juoma sisällä hampaille vahingollisia sokereita tai sitruunahappoa.

Myytti 2: Kivennäisvesi ei nesteytä yhtä hyvin kuin tavallinen vesi

Lisää hyviä uutisia! American Journal of Clinical Nutrition juomavertailussa selvisi, että kaikki yleisimmät juomat, kuten kivennäisvesi, maito, olut, mehu ja kahvi, nesteyttävät elimistöä yhtä tehokkaasti. Voit siis nauttia huoletta kuplavettä tavallisen veden sijaan, jos se sinulle maistuu.

On olemassa kuitenkin yksi asia, joka kuplavettä rakastavien kannattaa tiedostaa. Tämä vesi voi nimittäin aiheuttaa joillekin ihmisille turvotusta ja epämukavaa oloa.  

Myytti 2: Kivennäisvedet lisäävät luiden murtumisriskiä

Olet joskus saattanut kuulla myytin siitä, että kuplaveden hapot huuhtelisivat luista kalsiumia ja aiheuttaisivat näin ollen osteoporoosia. Totuus kuitenkin on, että tämä väite ei pidä paikkansa. Vaikka kolajuomien on tutkitusti osoitettu liittyvän luiden mineraalitiheyden pienenemiseen, tämä tutkimus ei päde muihin hiilihapotettuihin juomii, kuten kivennäisvesiin.

Eräässä tutkimuksessa tämä myytti kumottiin vertailemalla päivittäin tavallista vettä juovien luuntiheyttä hiilihapollista vettä juovien luuntiheyksiin. Eroja ei havaittu.

Jos siis kaipaat nesteytystä, nauti hyvillä mielin kuplavettä – se ei vahingoita luitasi eikä hampaitasi!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.