Kärsitkö ummetuksesta? Tässä vaiheessa siitä kannattaa huolestua

Jos et ole käynyt isolla hädällä päiviin, tässä sinulle joukko vinkkejä, joilla oloa on mahdollista helpottaa.

Se, kuinka usein kakkahätä kenellekin iskee, on täysin yksilöllistä. Eräässä yli kahdentuhannen aikuisen vessakäyttäytymistä selvittäneessä kyselyssä tuli ilmi, että lähes puolet heistä kävi suuremmalla hädällä keskimäärin kerran päivässä. Kävitpä sitten kakalla kolmesti päivässä tai kolmesti viikossa, omasta rytmistä poikkeaminen voi aiheuttaa todella ikäviä oireita, kuten turvotusta, kouristelua ja kipua.

Pohjimmiltaan ummetus tarkoittaa sitä, että kehosi pitää kiinni myrkyistä, jotka se normaalisti poistaisi kehostasi ulosteen mukana. Tämän vuoksi ummetus on tila, joka tulee ottaa vakavasti ja hoitaa pois alta mahdollisimman nopeasti. Yhdysvaltalainen gastroenterologian tohtori Dedorah Fisher kertoi Women'sHealth -sivustolle, mitä keinoja ummetuksen helpottamiseksi on, ja milloin asiasta kannattaa huolestua.

Kroonistuneeseen ummetukseen on syytä hakea apua

Jos vessahätä ei ole yllättänyt päiviin, ensimmäinen keino on juoda runsaasti nesteitä, mieluiten vettä. Nesteet pehmittävät kovaa vatsaasi ja laittavat tavaran liikkeelle.

Veden juonnin ohessa kannattaa myös nauttia kuitupitoisia ruokia, jotka auttavat yhdessä veden kanssa vatsaasi taas toimimaan. Kuitu ei liukene ruoansulatusjärjestelmässä, jonka ansiosta se auttaa työntämään asioita eteenpäin. Erinomaisia kuidun lähteitä ovat erilaiset vihannekset ja hedelmät, kuten omenat ja porkkanat, mutta myös erilaiset viljat, kuten vehnälese.

Fisherin mukaan myös liikunta voi laittaa suoliston liikkeelle ja helpottaa oloa.

Jos ummetusta on jatkunut viikon, eivätkä kotikonstit ole auttaneet, kannattaa kokeilla luontaistuotekaupoista ja apteekeista saatavilla olevia kuituvalmisteita, joiden käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa maltilla, mahdollisimman pienellä annoksella. Muista edelleen juoda vettä, sillä aivan kuten tavallinenkin kuitu, myös kuituvalmisteet sitovat nestettä.

Jos ummetusta on jatkunut yli kolme viikkoa, suosittelee Fischer varaamaan ajan lääkäriltä ja selvittämään, mistä kroonistunut ummetus voi mahdollisesti johtua.

***

Lue myös:

    Uusimmat