Miksi elohiiri tulee aina silmään? Lääkäri kertoo, pitääkö huolestua: "Yleensä löytyy jokin ohimenevä syy"

0:24
Mikä on elohiiri?

Elohiiri on lihasoire, joka saa lihaksen nytkähtämään. Oire on vaaraton, mutta miksi elohiiri näkyy usein silmässä?

Oletko koskaan kuullut myokymiasta? Luultavasti et, mutta elohiirestä olet!

Myokymia, tutummin elohiiri, tarkoittaa lihaksen hyvänlaatuista, spontaania ja lyhytaikaista supistusta. Sen syy on tuntematon.

Elohiiri on lihasoire

Yleensä elohiiri liittyy ylirasitustiloihin, stressiin tai valvomiseen, kertoo ylilääkäri Seppo Soinila TYKS:in Neurotoimialueelta.

– Elohiiri on yksittäinen, toistuva lihaksen nytkähdys, josta ei saada esille pysyvää sähköfysiologista poikkeavuutta. Se on siis lihasoire, Soinila kuvailee.

– Ei tiedetä, onko elohiirelle olemassa kenties geneettinen alttius. Yleensä on niin, että kun elohiiriä tulee paljon, siihen löytyy jokin ohimenevä syy: väsymys, stressi tai muu vastaava. Ja kun syy väistyy, oirekin häipyy. Niitä saattaa tulla ajoittain, esimerkiksi kuukauden tai parin aikana paljon, ja sitten tilanne rauhoittuu itsestään.

Miksi elohiiri iskee silmään?

Elohiiri iskee yleensä musculus orbicularis oculiin eli silmän ympäryslihakseen, yleisimmin alaluomen alueelle. Elohiiren silmässä voi havaita lihaksen pienenä nykimisenä.

– Silmänympäryslihas on hyvin ohuen ihokerroksen alla, jolloin sen nykimisen näkee. Voiko elohiirtä olla muissa lihaksissa? Se on mahdollista, mutta niitä ei niin helposti pääse havainnoimaan, Soinila sanoo.

Voisiko elohiiri voisi iskeä myös sisäelimiin? Kysymykseen ei voi vastata, sillä elohiiren diagnosointi perustuu puhtaasti näköhavaintoon.

– Toki kaikenlaisia vatsan ja suoliston kramppeja on olemassa, mutta näitä ei pidetä elohiirenä, Soinila sanoo.

Elohiiri ei muutu vakavaksi sairaudeksi

Elohiiri ei ennusta minkään sairauden myöhempää puhkeamista. Usein elohiiren aiheuttama suurin haitta onkin se, että potilas pelkää tai ahdistuu siitä.

– Voidaan sanoa, että vaikka potilaalla olisi hankala elohiiri, se ei muutu vakavaksi sairaudeksi. Elohiiri ei liity mihinkään tunnettuun sairauteen eikä sitä pidetä sairautena. Se on toimintahäiriö, ja sellaisena toki voi haitata elämää.

Syytä sille, miksi ihmisellä on taipumus saada elohiiri usein, ei tunneta. Mikäli nykiminen on jatkuvaa, häiritsevää ja leviää useaan lihakseen, sen syy kannattaa selvittää.

– Viikkoja pitkittynyt elohiiri kannattaa näyttää neurologille. Joskus voi kyseessä olla harvinainen kasvojen toispuoleinen lihassupisteluoire eli hemifasiaalispasmi, jolloin tarkkasilmäinen tutkija löytää supistelua muualtakin naamalihaksistosta.

Hoitoa tarvitaan vain harvoin 

Elohiirtä ei yleensä tarvitse hoitaa, sillä se loppuu itsekseen. Jos elohiiri haittaa esimerkiksi työntekoa merkitsevästi, voidaan harkita botuliinipistosta.

– Tässä oireenmukaisena hoitona silmänympäryslihasta lamataan botuliinilla. Toinen vaihtoehto on klonatsepaami, joka on muun muassa epilepsian hoitoon ja lihasten kouristeluun käytetty lääkeaine. Hyvin harvoin tähän kuitenkaan tarvitaan lääkettä, Soinila sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja