Mikkelistä voi ostaa kokonaisen kerrostalon 150 000 eurolla – myyjän mukaan kiinnostuneita on ollut: "Myyntihinta on vaatimaton"

0:26
Tämän parinkymmenen asunnon talon saisi nyt halvemmalla kuin yksiön Helsingin kantakaupungista

Mikkelissä on myynnissä kokonainen kerrostalo. Myyntihinta on kokoon nähden vaatimaton, toteaa kiinteistöä myyvä yritys. 

Kiinteistömaailma on myynyt Mikkelin keskusta-alueen ulkopuolella sijaitsevaa 24 asunnon kerrostaloa viime syksystä lähtien. Alunperin velaton myyntihinta oli 190 000 euroa, mutta hintaa on laskettu sittemmin 150 000 euroon.

Kiinteistönvälittäjän mukaan talosta on tullut kyselyjä viikoittain.

– Kiinnostuneista on ollut, mutta kukaan ei ole tehnyt lopullista ostoratkaisua. Myyntihinta on vaatimaton, mutta talo vaatii täydellisen remontin, Pertti Orava, Mikkelin Kiinteistömaailman toimitusjohtaja sanoo.

Hänen mukaansa kokonaisen kerrostalon myyminen on harvinaista, muttei tavatonta. Kohteen mahdollinen ostajajoukko on koon ja remonttitarpeen takia rajattu.

– Ostaja voi olla käytännössä sijoittaja tai rakennusliike. Sijoittaja tietenkin laskee, onko tuotto sijoitukselle varma, Orava pohtii.

Puolustusvoimien henkilökunnan asuintalona toiminut kerrostalo sijaitsee entisellä varuskunta-alueella kaupungin keskustan ulkopuolella, missä muuta asutusta ei juuri ole. Talo on kuulunut aiemmin Senaatti-kiinteistöille, mutta nyt se on yksityisessä omistuksessa.

Määräala on 1,3 hehtaarin kokoinen, ja rakennusoikeutta jäljellä 1450 neliömetriä.

Välittäjän tietojen mukaan talon purkaminen on poissuljettu vaihtoehto, jos se ei menisi kaupaksi.

Kokonaisten kerrostalojen myynti oletettua yleisempää

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomisti Juhana Brotherus sanoi keväällä, että kokonaisia kerrostaloja myydään Suomessa jopa kuukausittain.

Tavallisesti kokonaisten kerrostalojen myynti-ilmoitukset eivät tule näkyviin kiinteistövälitysyritysten nettisivuille. Brotherus kertoi, että tavallisesti kerrostalojen myyntihinnat liikkuvat miljoonissa, ja talot siirtyvät lähinnä isoilta sijoittajilta toisille, esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöltä kiinteistörahastolle.

– Kun hinnat liikkuvat miljoonaluokassa, tavallista kuluttajaa tai piensijoittajaa ei kiinnosta, Brotherus sanoi.

Tällä hetkellä Oikotie-sivustolla on myynnissä Mikkelin kerrostalon lisäksi neljä kokonaista pienkerrostaloa Nokialla, Mäntässä, Punkalaitumella ja Heinolassa.

Väestö pakkautuu isoihin kaupunkeihin ja keskusta-alueille

Väestöennusteiden mukaan väki pakkautuu nopeasti kohti isoja kaupunkeja ja kasvukeskuksissakin kohti ydinkaupunkiseutua. Kehitys vaikuttaa asuntojen kysyntään ja hintoihin.

Brotherus arvioi keväällä, että jopa Mikkelin kaltaisissa keskikokoisissa kaupungeissa keskustan ulkopuolella asuntojen arvo ja kysyntä ovat hyvinkin häilyviä.

Muuttotappioalueilla vanhojen kerrostaloasuntojen korjauksista syntyy riski.

– Olemme menossa aikaan, jossa hiipuvan kysynnän alueilla asuntoja ei enää korjata, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi Kauppalehdelle heinäkuussa.

Kiinteistönvälittäjä Pertti Orava tunnistaa asuntojen myynnissä ydinkaupungin imun Mikkelin seudullakin.

– Asunnon etäisyys keskustasta ratkaisee, mutta yhtä merkitsevä on asunnon kunto. Remonttia kaipaavassa asunnossa myynti vaikeutuu, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja