Mainos

Mikä tekee tytöstä kauniin?

– Hyvästi, kettu sanoi. Nyt saat salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen: Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.– Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä, pikku prinssi toisti paremmin muistaakseen.

Oman kauneutensa löytäminen kulkee käsi kädessä itsetuntemuksen, itsensä hyväksymisen, elämän pienten salaisuuksien oivaltamisen ja tasapainon saavuttamisen kanssa. Pysähdy hetkeksi miettimään, mistä asioista pidät. Mitä merkitsevät ystävät, harrastuksesi, saako kesän lempeä aurinko energiasi virtaamaan tai nautitko sateesta, tuulesta, tanssista rantakalliolla, metsän tuoksusta, lumen pehmeästä kosketuksesta? Mikä saa sinut nauramaan tai hymyilemään pimeässä, vaikka kukaan ei näe?

Todellisen kauneuden salaisuus on ajatuksissasi, mielikuvituksesi rikkaudessa ja tunteittesi voimassa, se säteilee silmistäsi, äänestäsi ja kehosi liikkeistä. Ja senhän tiedät, kuinka kauniita ovat rakastuneet. Etsimällä onnellisuutta ja tasapainoa vapautat myös kauneutesi hehkumaan. Sisäinen kauneus on mysteeri, lumovoima, jota on niin vaikea vangita sanoin tai kuvin, sen näkee vain sydämellään.

Uskalla olla kaunis

Maan ihmiset, pikku prinssi sanoi, kasvattavat jopa viittä tuhatta ruusua yhdessä kukkatarhassa… eivät kuitenkaan löydä mitä etsivät… Eivät löydä, vastasin.
Ja pikku prinssi lisäsi: Silmät ovat sokeat. Pitää etsiä sydämellä.

Ei tarvitse olla täydellinen ”jumalainen kaunotar” ollakseen oikeasti kaunis. Kauneus on jotain muuta kuin kasvojen piirteet ja vartalon muodot. Mutta yksi vaatimus on: sinun on opittava olemaan oma ihastuttava itsesi. Ihan täysillä. Voit päättää olla kaunis. Kauneuden kaipuussa ei kuitenkaan ole syytä olla liian ankara itselleen. Positiivisuudesta ei pitäisi ottaa paineita, sillä aina ei voi olla hyvä mieli. Joskus asiat vain menevät pieleen, masentaa. Kun kaikki ympäristössä ärsyttää, sille ei edes halua näyttää parhaita puoliaan.

Masennuksen hetkinä ja usein ihan muuten vaan voi olla vaikeaa uskoa sisäisen kauneuden voimaan. Et voi ymmärtää, miten joku voi sanoa sinua kauniiksi, sillä peilistä näet tai ainakin luulet näkeväsi aivan muuta. Mutta ole varovainen peilin kanssa, se on petollinen ystävä. Se lupaa näyttää totuuden, mutta saattaakin heijastaa vain jähmettyneet kasvot, joista kaikki eloisat ilmeet ja luontevat eleet ovat paenneet. Kukapa peiliin katsoisi täysin vilpittömin aikein – vikoja ja virheitähän sieltä etsitään.

Älä myöskään anna valokuvien masentaa. Lomamatkan otokset ovat mukava muisto, mutta saattavat kuitenkin kertoa enemmän taustalla olevan palmun sielukkuudesta kuin sinun todellisesta olemuksestasi. Me kaikki emme vain ole kovin kuvauksellisia, paitsi sattumalta. On hyvä myös pitää mielessä, että lehtikuvien upeiden mallien kauneuden varmistavat meikkaajien taidot ja otollinen valaistus – virheet häivytetään kuvankäsittelyllä. Kun pohdit ulkonäköäsi, niin usko ennen kaikkea läheisiäsi ja ystäviäsi, kun he sanovat sinulle kauniita asioita. He tuntevat sinut ja näkevät enemmän. Usko myös itseesi silloin, kun tunnet olevasi kaunis. Se ei ole turhamaisuutta. Uskalla olla kaunis!

Olet ainutlaatuinen

– Hämmästyksekseni ymmärsin yhtäkkiä, mistä johtui hiekan salaperäinen säteily. Pienenä poikana olin asunut vanhassa talossa, josta taru kertoi, että sinne oli kätketty aarre. Tietenkään ei kukaan koskaan sitä löytänyt ja ehkäpä ei liioin hakenutkaan. Mutta se lumosi koko talon. Talon sydämeen oli haudattu salaisuus.

Miksi pitäisi olla samanlainen kuin elokuvien, musiikkivideoiden tai mainosten tyrkyttämät esikuvat? Pinnallisessa maailmassa ulkonäköön kiinnitetään liikaa ja vääränlaista huomiota. Pitäisi olla kaunis muodin mukaan, tietyllä tavalla, mikä on aivan kummallista, sillä oikeasti jokainen voi olla kaunis vain omalla tavallaan.

Todellisuudessa vain se, mitä ajattelet ja olet, mitä sydämesi tuntee, tekee sinut kauniiksi. Jos ympäristön odotukset luovat paineita ja saavat sinut epävarmaksi ulkonäkösi suhteen, niin sulje hetkeksi silmäsi ja ajattele vaikka pikku prinssiä, joka oppi ymmärtämään kauneuden salaisuuden. ”Tähdet ovat kauniita, koska siellä on kukka, jota ei näe.”

Älä turhaan tuhlaa aikaasi sen miettimiseen, miltä näytät muiden silmissä. Keskity mieluummin siihen, millainen ihminen haluat olla, kokonaisuutena. Tärkeintä on, että nautit kaikin aistein hetkestä, jossa elät, silloin myös olemuksessasi näkymätön muuttuu näkyväksi ja tuikit kauneuttasi kuin pikku prinssin tähti.

Kun et tieten tahtoen peitä sisintäsi ja yritä olla kuin muut, paljastuu ainutlaatuinen ihanuutesi, jota kukaan ei pysty jäljittämään, koska se on juuri sinun ja vain sinun persoonallisuutesi ilmentymä.

Niin sanoin pikku prinssille, olipa sitten kysymyksessä talo, tähdet tai erämaa, tärkein niiden kauneudessa on näkymätöntä! … Katselin kuunvalossa kalpeata otsaa, suljettuja silmäluomia, hiussuortuvia, jotka värisevät tuulessa, ja ajattelin: ”Se mitä näen, on vain kuori. Kaikista tärkein on näkymätön.


Helmi nyt myös Twitterissä, tutustu!

Teksti:Pirjo Peltola

Sitaatit: Antoine de Saint-Exúpery: Pikku Prinssi

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.