Mikä suomalaisia mietityttää eniten uutta asuntoa ostaessa? Kyselytutkimus paljasti selkeän huolenaiheen

Mitä asuntoa vaihtaessa tulee ottaa huomioon? 8:02
Katso myös: Mitä asuntoa vaihtaessa tulisi ottaa huomioon?

Kyselytutkimuksen mukaan asuntoa ostaessa suomalaisia huolettavat home ja kosteusvauriot. Erityisesti nuoria huolettaa myös oma talous.

Rakennusyhtiö JM Suomen teettämässä ja Bilendin toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvisi, että tuhannesta 18–74-vuotiaasta suomalaisesta jopa 70 prosenttia piti uutta kotia ostaessa suurimpana huolenaiheenaan asunnosta mahdollisesti paljastuvaa hometta ja kosteusvauriota. Huoli ilmeni kaikissa ikäluokissa suurimpana.

 – Tulokset puhuvat selvää kieltä, ja tämä huoli on sellainen, joka kaikkien meidän rakennuttajien tulee ottaa vakavasti. Aihe on valitettavasti koskettanut Suomessa sekä vanhempaa että nuorempaa rakennuskantaa viime vuosina, ja on meidän kaikkien asuntoja rakentavien ja myyvien vastuulla lieventää tätä ihmisten selkeää huolta, JM Suomen tuotantojohtaja Ari Anttilainen kommentoi tuloksia tiedotteessa.

"Tavoitteena nollavirheluovutus"

Kyselytutkimukseen vastanneet saivat valita useamman vaihtoehdon itseä mietityttävistä asioista. Toiseksi eniten suomalaisia huoletti rakennuttajan tekemät virheet, joista kantoi huolta 44 prosenttia vastaajista.

Kolmanneksi eniten suomalaisia mietitytti meluavat naapurit. Myös asunnon arvon laskeminen itsestä riippumattomista syistä mietitytti vastaajia. 

– Tämäkin on herättävä tulos, sillä jokaisen rakennuttajan tavoitteena tulisi olla nollavirheluovutus eli virheetön asunto asukkaalle. Uudiskohteissa tätä huolta voi lievittää tutustumalla uuteen tulevaan asuntoonsa ennakko- tai muuttotarkastusvaiheessa. Jos korjattavaa tulee vastaan, on niihin puututtava ja korjaustoimenpiteet tehtävä mahdollisimman nopeasti aikataulujen puitteissa, Anttilainen muistuttaa.

Raha-asiat huolettavat nuoria

Home ja kosteusvauriot olivat yleisin huolenaihe myös 18–24 -vuotiaiden parissa, mutta tämän kyselytutkimuksen nuorimman ikäryhmän muut vastaukset poikkesivat muista ikäryhmistä. Toiseksi eniten nuoria huoletti nimittäin se, että he maksavat uudesta asunnosta liikaa.

Raha-asiat olivat mielen päällä muutenkin, sillä kolmanneksi eniten nuoret pelkäsivät sitä, etteivät pystyisi maksamaan asuntolainaansa takaisin. 

Asuntolaina täytyy mitoittaa oikein. Artikkeli jatkuu videon alla.

Omat rahat: Asuntolaina täytyy mitoittaa oikein 9:22
Millainen asuntolaina kannattaa ottaa? Mitoita laina oikein.

Alle 25-vuotiaiden vastaajien joukossa nousi esiin myös huoli siitä, että asunnon arvo voisi laskea jonkun oman toiminnan takia. 19 prosenttia nuorista oli tästä huolissaan, kun kokonaisvastaajamäärässä luku oli vain kuusi prosenttia.

– Tässä korostuu varmasti se, että nuoret ovat epävarmoja siitä, osaavatko he pitää asunnostaan tarvittavalla tavalla huolta. Kannustankin kaikkia vanhempia olemaan varsinkin muuton alussa nuoren tukena ja käymään asumisen perusasiat läpi, vaikka ne tuntuisivat omalla kohdalla itsestäänselvyyksiltä, Anttilainen kertoo.

Lähde: JM Suomi Oy 

Lue myös:

    Uusimmat