Asuntolainan turvan kustannukset voivat olla hurjat: 400 000 euron lainan vakuutus voi maksaa jopa 19 000 euroa 5 vuodessa!

Asuntolainoihin myönnettavien vakuutusten hintaerot ovat suuria. Kuluttaja-lehden vertailussa 400 000 auntolainan vakuutus oli kalleimmillaan 19 000 euroa viidessä vuodessa. 

Kuluttaja-lehdin testissä selvisi, että pankkien tarjoamien lainaturvavakuutuksien hintaerot ovat valtavat. Kahden pankin turvat olivat kuitenkin ylitse muiden.

Millainen asuntolaina on sopiva? Katso neuvot videolta: 

7:13

Testissä oli mukana 9 lainaturvavakuutusta kuudesta pankista. Lisäksi verrokkituotteina oli 4 vakuutusta, jotka ovat verrattavissa lainaturvavakuutuksiin. Testissä arvioitiin vakuutusten ehdot ja hinnat.

Lainaturvavakuutuksella voi turvata asuntolainan maksun esimerkiksi sairastumisen tai työttömyyden varalle. Vakuutukset ovat tulleet kuluvana vuonna jälleen ajankohtaiseksi, sillä vuosi on ollut koronkriisin ja taloustilanteen takia varsin epävakaa.

Tämä taas saattaa mietityttää etenkin asuntovelallista tai ensimmäisen oman kodin ostajaa. Mielenrauhan takaamiseksi pankit tarjoavat lainaturvavakuutuksia: jos sairastut, jäät työttömäksi tai menehdyt, vakuutus maksaa lainan pois osittain tai kokonaan, Kuluttaja kertoo.

Pariskunta pulitti vakuutuksesta yli 19 000 euroa

Kuluttajan testin mukaan parhaan lainaturvavakuutuksen saa OP:sta tai Säästöpankista. Nekään eivät kuitenkaan välttämättä ole halvin tai kattavin tapa taata, että pankkilainan takaisinmaksu onnistuu tilanteessa kuin tilanteessa.

Vakuutusten hintaerot ovat suuria. Lainaturvavakuutuksen hintaan vaikuttavat muun muassa vakuutuksenottajan ikä ja terveydentila, vakuutuspaketin laajuus, vakuutetun lainan suuruus sekä laina-aika. Kuluttaja pyysi pankeilta vakuutuksen hinnan 12 esimerkkiasiakkaalle.

Jos lainaa on 140 000 euroa, vakuutuksen hintalappu nousee viidessä vuodessa pankissa kuin pankissa helposti yli 5 000 euroon.

Samassa ajassa pariskunta voi pulittaa 400 000 euron yhteislainan vakuutuksesta yli 19 000 euroa, kuten esimerkkiasiakkaat S-Pankin laskelmassa tekevät.

Kuluttajan mukaan myös vakuutusten ehdoissa ja kattavuudessa on isoja eroja. Testattuihin lainaturvavakuutuksiin myönnetään esimerkiksi vakavan sairauden turva vain yrittäjille. Verrokkituotteisiin eli Aktian ja Nordean vakuutuspaketteihin vakavan sairauden turvan voi saada myös palkansaaja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja