Alkoivatko allergiset oireet heti, kun saavuit kotiin? 3 mahdollista syytä

Mitä dermografismi eli piirtopaukamointi on? 0:40
Tiedätkö, mitä dermografismi eli piirtopaukamointi on?

Toisilla allergia iskee ulos mennessä, kun esimerkiksi siitepöly saa elimistön puolustusjärjestelmän varpailleen. Toisilla nenä alkaa vuotaa kotiin saapuessa, sillä yliherkkyysreaktioita aiheuttavia allergeeneja löytyy myös sisätiloista.

Popsugar-sivuston haastattelema yhdysvaltalainen allergologi Purvi Parikh kertoi, mitkä kotoa löytyvät asiat voivat aiheuttaa allergisia oireita.

1. Home

Kodin vesivahingot ja -vuodot voivat johtaa homevaurioihin. Homeelle altistuminen aiheuttaa osalle ihmisistä oireita, kuten päänsärkyä, väsymystä, iho- ja silmäoireita, hengenahdistusta, kuivaa yskää, nenän tukkoisuutta sekä jatkuvia infektioita, listaa Hengitysliitto. Myös astmaattisia oireita ja astman pahenemista voi esiintyä.

Homeongelman hoitaminen pois päiväjärjestyksestä auttaa allergisiin oireisiin. Esimerkiksi kylpyhuoneen pinnoille kertynyttä pinnallista hometta voi poistaa kloriitti-tyyppisillä aineilla. Lisäksi Parikh suosittelee ostamaan kosteudenpoistajan, poistamaan matot kylpyhuoneesta ja kellarista sekä kierrättämään vanhat kirjat ja lehdet.

2. Eläimet

Eläinten – kuten kissojen, koirien ja jyrsijöiden – hilseen tiedetään voivan aiheuttaa allergisia oireita, kuten nuhaa, silmien kutiamista ja turpoamista sekä tukkoisuutta. Ilmassa pitkään leijuvat allergeenit kerääntyvät huonekaluihin ja vaatteisiin.

Linnut ja akvaariokalat ovat hyviä lemmikkivaihtoehtoja allergikolle. Lintujen häkin siisteydestä on kuitenkin pidettävä hyvää huolta, sillä lintujen eritteet voivat herkistää. Jos oireita aiheuttava karvainen kaveri on jo hankittu, sen pitäminen poissa makuuhuoneesta sekä ilmanpuhdistajan ostaminen voivat auttaa allergiaoireisiin.

3. Pölypunkit

Pölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkieläimiä, jotka ovat maailmalaajuisesti merkittävimpiä hengitysteiden allergisten sairauksien aiheuttajia, kertoo Allergia, Iho- ja Astmaliitto ry nettisivuillaan. Suomessa pölypunkkien määrä on kuitenkin vähäinen, kenties kuivan sisäilman vuoksi.

Pienestä koostaan huolimatta pölypunkit voivat aiheuttaa liudan allergisia oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä ja hengitysvaikeuksia. Jos epäilee allergisten oireiden aiheuttajaksi pölypunkkeja, kannattaa huolehtia säännöllisestä imuroinnista, liinavaatteiden pesusta ja mattojen tamppaamisesta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat