Kosteusvauriot ja vesivahingot johtuvat yleisimmin näistä ongelmista

Kosteusvaurio ja vesivahinko ovat ikäviä yllätyksiä, jotka ovat hyvin yleisiä suomalaiskodeissa. Tärkeintä on tarkkailla esimerkiksi pyykinpesu- ja astianpesukoneen liitoksia ja seurata putkistojen kuntoa.

Kosteusvauriot ja kaikenlaiset vesivahingot osuvat todennäköisesti lähes jokaisen kohdalle jossakin vaiheessa elämää. Jotta kostean kohtalon onnistuisi kuitenkin välttämään, on syytä pitää rakennuksesta hyvää huolta ja uusia laitteita riittävän usein. Myös kosteusmittari ja pesukoneen alle asennettava kaukalo ovat hyviä tapoja ehkäistä kosteusvaurioita.

Kylpyhuoneiden ja keittiöiden kosteusvauriot ovat melko tyypillisiä suomalaiskodeissa. Usein myös lämminvesivaraaja poksahtaa ikääntyessään rikki ennen kuin sitä ehditään uusia.

– Melko yleinen kosteusvaurio on sellainen, että esimerkiksi pyykinpesu- tai astianpesukoneen liitos vuotaa tai viemäri tukkeutuu ja sitä kautta syntyy pikkuhiljaa kosteusvaurio. Vuotoja sattuu usein myös putkistoissa, kuten käyttövesi-, lämmitys- tai viemäriputkistossa, Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoo.

Kotivakuutus ja kiinteistöjen omat vakuutukset korvaavat äkilliset, yllättävät sekä ennalta arvaamattomat vuotovahingot. Tyypillinen kotivakuutuksen korvaus vuotovahingosta liikkuu 4 000–5 000 eurossa.

– Vakuutuksissa on paljon eroja, joten korvausasiat ovat yhtiö- ja vakuutuskohtaisia. Perusajatus useimmissa vakuutuksissa on se, että jos tilassa on kosteuseristys, on veden pysyttävä siellä sisällä eli esimerkiksi kylpyhuoneessa. Jos sellaisessa tilassa sattuu kosteusvahinko, ei vakuutus korvaa, koska rakenteissa on vikaa. Paljon sattuukin vuotovahinkoja, jotka eivät mene vakuutuksen piikkiin.

Jopa puolen vuoden hätämajoitus

Kosteusvahinko saattaa olla pitkäaikainen korjaus-urakka. Yleensä kosteusvahingon kuivaaminen kestää pari viikkoa.

– Tiedän tapauksia, joissa kosteusvaurion korjaaminen kaiken kaikkiaan kestää kuukausia. Pahimmillaan perhe voi joutua asumaan hätämajoituksessa puolikin vuotta, jos koko tila revitään auki ja kuivaus kestää useita viikkoja.

Asukas voi itse lähinnä ennaltaehkäistä kosteusvahinkoja. Tärkeintä on olla tietoinen oman talonsa kunnosta ja tehdä korjauksia silloin, kun niitä tarvitaan. Myynnissä on myös erilaisia kosteushälyttimiä, jotka hälyttävät huomattuaan kosteutta. Niitä voi asentaa jo rakennusvaiheessa uudisrakennuksiin.

– Tärkeintä on se, että rakennuksesta pidetään huolta ja seurataan sen kuntoa. Esimerkiksi putkistoja pitää uusia riittävän ajoissa, samoin myös laitteita. Erityisesti talviaikaan kotoa poistuttaessa kannattaa sulkea vedet eikä jättää niitä päälle. Astian- ja pyykinpesukoneiden alle on saatavilla niin kutsuttuja kaukaloita, joiden avulla koneen takana olevan vuodon huomaa.

Mitä teen tositilanteessa?

Jos kotona havaitsee esimerkiksi pesukoneen liitoksen vuotavan tai jotakin muuta kosteusvaurioon viittaavaa, on toimittava välittömästi. Tärkeintä on saada katkaisua vedentulo.

– Ensin vuoto pitää tukkia eli kannattaa soittaa mahdollisimman nopeasti putkimiehelle. Sen jälkeen on syytä olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön, josta saa lisäohjeita mahdolliseen korvausprosessiin, Korpelainen neuvoo.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat