Asuntoa ostamassa? Älä jää jumiin vääriin asioihin – kiinnitä huomio tähän: "On yllättävän harvinaista, että ostaja pystyisi näkemään..."

Montako teiltä löytyy? Ikean myydyimmät tuotteet Suomessa 1:20
Montako teiltä löytyy? Monesta suomalaiskodista löytyy samoja huonekaluja– nämä ovat Ikean myydyimmät tuotteet Suomessa 2020!

Asuntonäytössä ei kannata jäädä tuijottamaan myyjän sisustusmakua. Harmittavan harva kuitenkin näkee esimerkiksi omasta mielestään ruman sisustuksen ohi, vaikka tärkeämpää olisi selvittää esimerkiksi asunnon remonttihistoria.

Asunto oli upea: 300 neliömetriä täynnä hienoa taidetta, upeita antiikkiesineitä ja huonekaluja. Silti sitä ei myyty. Ei millään.

– Kotia ruvettiin jo tyhjentämään, joten teimme sinne stailauksen uusilla, kevyillä huonekaluilla. Sen jälkeen koti myytiin heti, Kiinteistömaailma-yrittäjä ja toimitusjohtaja Heidi Metsänen muistelee.

Kiinteistövälittäjä Heidillä on asuntomyymälä Kauniaisissa, Espoon Laaksolahdessa ja Leppävaarassa. Hän on myynyt lukemattomia asuntoja – ja tietää, ettei myyjän sisustusmakuun kannata jäädä kiinni.

Kuvittele myyjän huonekalut pois

Asunnon potentiaalisen ostajan kannattaisi kuvitella myyjän huonekalut pois. Harmittavan harva kuitenkin pystyy siihen.

– Jotkut näkevät myyjän sisustuksen ohi, mutta he ovat harvassa, Metsänen pohtii.

– Ne, joilla on mielikuvitusta ja kyky hahmottaa tilaa, pystyvät tähän, mutta on yllättävän harvinaista, että ostaja pystyisi näkemään kaiken epäoleellisen ohi. Siksi asunnon täytyy olla valmiiksi mahdollisimman selkeä ja harmoninen.

Kiinnitä huomiota rakenteisiin ja remontteihin

Metsäsen mukaan sekä myyjän että ostajan olisi hyvä muistaa, että sisustus on kodille pelkkä meikki. Rakenteet ovat selkäranka, johon kannattaisi erityisesti kiinnittää huomiota.

– Onko yhtiössä korjausvelkaa? Onko tarvittavat perusasiat ja korjaukset tehty hyvin? Se on kaikkein tärkein asia. Se, millainen sisustus myyjällä on, ei ole tärkeää, kiinteistövälittäjä muistuttaa.

"Kylpyhuone- ja keittiöremontit ovat tyypillisesti niitä kalleimpia sisätilaremontteja"

Tapettien tai sisustusratkaisujen sijaan Oikotien liiketoimintajohtaja Anna Leinonen kehottaisi ostajaa selvittämään esimerkiksi sen, onko asunto vuokratontilla, ja onko kohteeseen tulossa esimerkiksi putki- tai julkisivuremontti – ne nimittäin vaikuttavat olennaisesti asumiskustannuksiin.

– Kylpyhuone- ja keittiöremontit ovat tyypillisesti niitä kalleimpia sisätilaremontteja, ja jos ajatuksena on tehdä uuteen kotiin korkeintaan kevyt pintaremontti, keittiön ja kylpyhuoneen kuntoon ja materiaalivalintojen laadukkuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, Anna Leinonen sanoo.

"Neliömäärää merkityksellisempää on monesti..."

Leinonen kiinnittäisi huomiota myös sekä säilytysratkaisuihin että ikkunoiden, parvekkeen ja takapihan suuntaan. Paistaako keskipäivän aurinko suoraan makuuhuoneeseen, vai sittenkin takapihan terassille?

– Tilojen käytännöllisyys kannattaa miettiä omien tarpeiden kautta. Jos esimerkiksi ruoanlaitto on lähellä sydäntä, on tärkeää, että keittiö on käytännöllinen ja toimiva. Tai jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä, kodinhoitohuoneen tai pesutilan sijainnilla voi helpottaa arjen toimivuutta, hän vinkkaa.

Entä löytyykö naapurustosta kauppaa, tai onko sellaista mahdollisesti tulossa? Miten aluetta aiotaan tulevaisuudessa kehittää? Myös pohjapiirustukseen kannattaa tutustua huolellisesti – eikä aina kannata tuijottaa pelkkiä neliöitä.

– Asunnon kuvat antavat tietoa asunnon yksityiskohdista, mutta pohjapiirustus on tärkeä kokonaisuuden hahmottamisessa. Neliömäärää merkityksellisempää on monesti se, miten tehokkaasti pohja on suunniteltu, Anna Leinonen sanoo.

"Se, miten tätä suurinta omaisuuttasi hoidat, on paljon tärkeämpää"

Asunto on yleensä ihmisen arvokkain omaisuus. Se, että tätä omaisuutta ylläpidetään ja hoidetaan hyvin, on tärkeää, Heidi Metsänen muistuttaa. Yksinkertaistettuna seinän värejä tärkeämpää onkin huolehtia siitä, että vessa vetää ja katto ei vuoda.

 – Jos kotona on kivat sohvat ja hienot seinät, mutta perusasiat on jätetty hoitamatta, niiden korjaaminen tulee kalliiksi. Jos sutii uutta maalia seinään, se toki vaikuttaa asuinmukavuuteen, mutta asunnon ostossa puhutaan kuitenkin usein elinikäisistä säästöistä, Metsänen sanoo.

– Se, miten tätä suurinta omaisuuttasi hoidat, on paljon tärkeämpää kuin se, millaiset maaliratkaisut kodissa on.

Lue myös:

    Uusimmat