Pääkaupunkiseudun koronarajoitukset ja -suositukset jatkuvat tammikuun puolelle saakka – yläkouluja ei siirretä etäopetukseen

2:58

Pääkaupunkiseudun koronarajoituksia ja -suosituksia jatketaan 10. tammikuuta saakka, kertoi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotustilaisuudessa.

Yläkouluja ei siirretä toistaiseksi etäopetukseen, koska epidemiologinen tilanne ei sitä vaadi. Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat kuitenkin valmiita tekemään uusia päätöksiä nopeasti.

MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä, ja seurannan voi lukea alapuolelta. Tiedotustilaisuus on myös katsottavissa yllä olevalta videolta.

Tilaisuudessa puhuivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen perusturvajohtaja Juha Metso, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sekä HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi

Hetki hetkeltä -seuranta

11.58: Tilaisuus on päättynyt.

11.57: Kysytään, mikä oli pääsyy, että yläkouluja ei siirretä etäopetukseen. Pormestari Vapaavuori kertoo, että pääsyynä on se, että epidemiologista perustetta siihen ei ole. Tilannetta arvioidaan päivittäin. Kaupungit ovat valmiudessa tekemään nopeasti päätöksiä.

11.56: Husilta kysytään koronahoitajien jaksamisesta. Johtajaylilääkäri Mäkijärvi myöntää, että henkilökunta on tiukoilla ja oli jo keväällä. Hän kiittää henkilökuntaa venymisestä tähän saakka.

11.53: Kysytään, miten yksimielisiä koronapäätösten osalta on oltu. Vapaavuori kertoo, että pääkaupunkiseudun kaupungit ovat olleet yksimielisiä ja tehneet päätökset THL:n tiedon pohjalta.

11.51: Vapaavuorelta kysytään, mitä muita keinoja voitaisiin vielä ottaa käyttöön. Pormestari kertoo, että kaikki kaupunkien toimivallassa olevat keinot on otettu käyttöön lukuun ottamatta peruskoulujen etäopetukseen siirtymistä, joka osin olisi mahdollista.

11.48:Helsinki-Vantaan lentokentällä on testattu elokuun alusta alkaen 30 700 matkustajaa, josta 1,6 prosenttia on ollut positiivisia. Viime viikkoina positiivisten osuus on kuitenkin noussut korkeammaksi. Viljasen mukaan lentomatkustajat eivät ole oireisia vaan suurelta osin taudin jo sairastaneet. Sairastettu korona näkyy testissä kolmen kuukauden ajan.

11.44: Vantaalla on lisätty koronatiedotusta julkisilla paikoilla ja jokaiseen kotiin jaetaan koronatiedote. Viljanen kiittää maahanmuuttajajärjestöjen ja uskonnollisten järjestöjen johtajia yhteistyöstä.

11.43: Viljasen mukaan Vantaan tartuntamäärät ovat yhä liian korkealla, mutta ne ovat vakautuneet. Päivittäin sairastuu noin 40–45 vantaalaista, kun kaksi viikkoa sitten sairastui 55–57.

11:42: Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pitää päätöstä siitä, että yläkoululaisia ei siirretä etäopetukseen, oikeana. Viljasen mukaan kaikkia oppilaita ei Vantaalla edes pystyttäisi siirtämään etäopetukseen. Viljasen mukaan tilannetta kuitenkin seurataan jatkuvasti.

11.39: Espoon sosiaali- ja terveystoimen perusturvajohtaja Juha Metso muistuttaa, että joulun alla on tärkeää mukauttaa juhlan viettoa koronatilanteen vuoksi. Hän kiittää erityisesti sotehenkilöstöä koronan torjunnassa.

11.35: Vapaavuoren mukaan yläkouluja ei siirretä etäopetuksen, koska epidemiologisen tilanteen mukaan se ei ole välttämätöntä.

11.28: Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo, että koronarajoitusten ja -suositusten kestoa jatketaan 10. tammikuuta saakka Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

11.25: Mäkijärvi vetoaa kansalaisiin, että nyt on ryhtiliikkeen paikka: Tartuntamäärät ovat liian korkeita eivätkä ne ole kääntyneet varmuudella laskuun.

11.23: Husin kyselyn mukaan noin 60 prosenttia ihmisistä jatkoi vierailuja ystävän tai sukulaisten luona koronarajoituksista ja -suosituksista huolimatta, ja reilut 40 prosenttia kävi ravintoloissa. 70 prosenttia vastaajista piti kuitenkin rajoituksia tarpeellisena ja reilut 20 prosenttia melko tarpeellisena.

11.21: Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä nousi pari viikkoa sitten voimakkaasti, mutta kasvu ei Mäkijärven mukaan ole enää jatkunut. Myös tehohoitopotilaiden määrän kasvu on laskenut.

11.19: Uusien koronatartuntojen määrä on noussut jyrkästi viime viikkoihin saakka, jonka jälkeen Mäkijärven mukaan on alettu noudattaa rajoituksia. Tartuntakäyrästä näkee, että lähiaikoina tartuntojen määrä on kääntynyt hienoiseen laskuun.

11.18: Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että Uudellamaalla ilmaantuvuusluku on 190, mutta pääkaupunkiseudun kaupungeissa ilmaantuvuusluku on korkeampi.

11.15: Tilaisuus alkaa. Ensin Hus kertoo alueen tilanteesta.

11.11: Tiedotustilaisuus alkaa hetken kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja