Mikä on alin sallittu nopeus moottoritiellä?

Tiedätkö, mitä uudessa tieliikennelaissa oleva"vähimmäisnopeus"oikeasti tarkoittaa? 1:16
Tiedätkö, mitä uudessa tieliikennelaissa oleva "vähimmäisnopeus" oikeasti tarkoittaa?

Kuinka hitaasti moottoritiellä saa ajaa ennen kuin siitä tulee seuraamuksia? 

Aiemmin tänä kesänä Liikenneturvalta kysyttiin, mikä on henkilöauton alin sallittu nopeus moottoritiellä, jossa nopeusrajoitus on 120 kilometriä tunnissa.

Vastaus on hyvin yksinkertainen. Liikenneturva nimittäin kertoo, ettei moottoriteille ole varsinaisesti määritetty alinta sallittua nopeutta.

Liikennetilanteen tai esimerkiksi sää- tai keliolosuhteiden vuoksi moottoritielläkin voi ajaminen huomattavastikin sallittua nopeusrajoitusta alhaisemin olla hyvinkin tarpeellista ja tarkoituksenmukaista.

Tarpeettoman hitaasti ajaminen tai äkillinen jarruttaminen ilman syytä ovat kuitenkin tieliikennelaissa kiellettyjä temppuja niin moottoritiellä kuin muunkinlaisilla teillä.

Ei mopolla moottoritielle

Suomessa moottoritiellä saa kuljettaa vain moottoriajoneuvoa, jonka suurin sallittu tai rakenteellinen nopeus on yli 70 kilometriä tunnissa. Käytännössä tämä sulkee pois niin mopot, mopoautot kuin traktoritkin. Sen sijaan Puolustusvoimain ajoneuvoja tai erikoiskuljetuksia rajoitus ei koske.

Vuonna 2020 voimaan astuneen uuden tieliikennelain myötä käyttöön otettiin myös vähimmäisnopeuden ilmaiseva liikennemerkki. Merkillä määritetään nopeus, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne tai olosuhteet sitä edellytä.

Uusi liikennemerkki herätti jonkin verran keskustelua ennen käyttöönottoaan, sillä sen merkitys ymmärrettiin toisinaan väärin.

– Merkin tarkoituksena on nimenomaan sulkea tiettyjä ajoneuvoja pois joiltakin tieosuuksilta. Vähimmäisnopeusmerkki on välillä vähän harhaanjohtavasti yhdistetty alinopeudella ajamiseen ja siitä sakottamiseen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen huomautti vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat