Mikä maku, mikä viini?

Makuaakkoset on kirja ruokalajeista ja raaka-aineista A:sta Ö:hön. Kullekin ruokalajille ja raaka-aineelle on annettu ehdotuksia sille sopivasta rypälelajikkeesta, viinityypistä ja jopa eksaktista viinistä. Kirja on suomennettu Fiona Beckettin kirjoittamasta alkuperäisteoksesta Eating and Drinking. WSOY on julkaissut tästä oppaasta viinimestari Juha Lihtosen suomalaisiin olosuhteisiin soveltaman version Makuaakkoset.

Viinien harrastaminen voi tuntua joskus hieman turhan tarkalta puuhalta, mutta viini ja ruoan yhdistämisen iloinen onnistuminen vie helposti mukanaan. Kun oikein ryhtyy maisteleman, huomaa pian kuinka suola, happo (esimerkiksi sitruuna), proteiini (liha, kala, juusto) tai makeus vaikuttavan viinin makuun. Tässä selittyy myös se, miksi niin usein yllättyy, kun ystävä tarjoaa illallisella oivallista viiniä, mutta uudemman kerran maisteltaessa makuelämys tuottaa pettymyksen. Ruoka tuo viineihin aivan uuden ulottuvuuden. Keski-Euroopassahan viini kuuluu tarjottavaksi juuri ruoan kanssa, ei sellaisenaan nautittavaksi.

Viinin ja ruoan yhdistämisestä voi tehdä taidetta, opiskella useita opuksia ja silti aihe tuntuu hankalalta. Makuaakkoset opastaa viinin ja ruoan yhdistämisen perusteisiin. Kirjan alkuosassa on viinejä jaoteltu maallikon helposti ymmärrettäviin ja omaksuttaviin makulohkoihin . Niiden avulla pääsee jo pitkälle. Mutta kirjan virallinen anti on pyritty sisällyttämään ruokalajien ja raaka-aineiden aakkosiin. Erikoisia ruokalajeja ja raaka-aineita vilisee niin runsaasti, että jo ne ovat mielenkiintoisia sinällään. Ruokaan ja makuun yhdistettävästä viinistä annetaan vinkiksi joko maa, rypäle, ikä, kypsennystapa tai jopa viinin nimi.

Kirja on hauska lisä viinin ja ruoan nautiskelijalle ja harrastajalle. Summittaisempaan ruokajuoman valintaan tottuneellekin aakkoset voivat olla apuna juhlatilaisuuksia järjestettäessä. Kauniin herkullisia kuvia kirjassa ei ole. Makusteluun täytyy päästä vain makukuvailujen avulla.

Hauskoja mausteluja!

(MTV3 Internet)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja