Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mikä maku, mikä viini?

Makuaakkoset
MakuaakkosetCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 23.07.2002 16:01

Makuaakkoset on kirja ruokalajeista ja raaka-aineista A:sta Ö:hön. Kullekin ruokalajille ja raaka-aineelle on annettu ehdotuksia sille sopivasta rypälelajikkeesta, viinityypistä ja jopa eksaktista viinistä. Kirja on suomennettu Fiona Beckettin kirjoittamasta alkuperäisteoksesta Eating and Drinking. WSOY on julkaissut tästä oppaasta viinimestari Juha Lihtosen suomalaisiin olosuhteisiin soveltaman version Makuaakkoset.

Viinien harrastaminen voi tuntua joskus hieman turhan tarkalta puuhalta, mutta viini ja ruoan yhdistämisen iloinen onnistuminen vie helposti mukanaan. Kun oikein ryhtyy maisteleman, huomaa pian kuinka suola, happo (esimerkiksi sitruuna), proteiini (liha, kala, juusto) tai makeus vaikuttavan viinin makuun. Tässä selittyy myös se, miksi niin usein yllättyy, kun ystävä tarjoaa illallisella oivallista viiniä, mutta uudemman kerran maisteltaessa makuelämys tuottaa pettymyksen. Ruoka tuo viineihin aivan uuden ulottuvuuden. Keski-Euroopassahan viini kuuluu tarjottavaksi juuri ruoan kanssa, ei sellaisenaan nautittavaksi.

Viinin ja ruoan yhdistämisestä voi tehdä taidetta, opiskella useita opuksia ja silti aihe tuntuu hankalalta. Makuaakkoset opastaa viinin ja ruoan yhdistämisen perusteisiin. Kirjan alkuosassa on viinejä jaoteltu maallikon helposti ymmärrettäviin ja omaksuttaviin makulohkoihin . Niiden avulla pääsee jo pitkälle. Mutta kirjan virallinen anti on pyritty sisällyttämään ruokalajien ja raaka-aineiden aakkosiin. Erikoisia ruokalajeja ja raaka-aineita vilisee niin runsaasti, että jo ne ovat mielenkiintoisia sinällään. Ruokaan ja makuun yhdistettävästä viinistä annetaan vinkiksi joko maa, rypäle, ikä, kypsennystapa tai jopa viinin nimi.

Kirja on hauska lisä viinin ja ruoan nautiskelijalle ja harrastajalle. Summittaisempaan ruokajuoman valintaan tottuneellekin aakkoset voivat olla apuna juhlatilaisuuksia järjestettäessä. Kauniin herkullisia kuvia kirjassa ei ole. Makusteluun täytyy päästä vain makukuvailujen avulla.

Hauskoja mausteluja!

(MTV3 Internet)

Lisää aiheesta:

Läpimurto lähellä: Siat voivat pian pelastaa miljoonien sairaiden hengenBrittinainen teki melkoisen munalöydön eBaystaKuljettaja ajoi vastaantulevien kaistaa Helsingin keskustassa – liki törmäys tallentui poliisikameraanHanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"Älä tee näin, kun tapaat vieraan koiran – "Tärkeää opettaa"Tutkimus paljastaa, miten lokit saa parhaiten häädettyä pois eväiden kimpusta
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:01
    Lääketiede

    Läpimurto lähellä: Siat voivat pian pelastaa miljoonien sairaiden hengen

  • Eilen18:59
    Linnut

    Brittinainen teki melkoisen munalöydön eBaysta

  • Eilen17:39
    Autot

    Kuljettaja ajoi vastaantulevien kaistaa Helsingin keskustassa – liki törmäys tallentui poliisikameraan

  • Eilen16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • Eilen15:03
    Koirat

    Älä tee näin, kun tapaat vieraan koiran – "Tärkeää opettaa"