Mikä kesäkukka parvekkeelle? Puutarhuri vastaa

Kesän myötä parvekkeet ja terassit täyttyvät kauniista kukkaloistosta. Moni kotipuutarhuri haluaa panostaa kesäkukkiin, mutta joskus kasvi ei menestykään paikalla liiallisen valon tai varjon vuoksi. Miten valita oikeanlainen kukka omalle parvekkeelle? Puutarhuri auttaa.

Parveke on toisen kotona koko päivän aurinkoinen, toinen taas saa viettää terassillaan suurimman osan päivästä varjossa. Puutarhuri Satu Tuomikivi Plantagenista vinkkaa, millaisia kukkia omalle parvekkeelle kannattaa valita.

Aurinkoon

Auringon hellimälle parvekkeelle Tuomikivi suosittelee perinteistä pelargoniaa, samettikukkaa tai petuniaa. 

– Pelargonia kestää kuivahtamista, sikäli se on kaikkein helpoin. Muut ovat vähän riskialttiimpia sen suhteen, että niitä ei saa ihan rutikuiviksi päästää.  

Varjoon

– Varjoisalle parvekkeelle hurjan suosittu ja näyttävä on iso puutarhahortensia. Se tykkää varjosta. Lisäksi uudenguineanliisa, verenpisara, ahkeraliisa sekä ruusubegonia viihtyvät varjossa.

– Pelargonia, petunia sekä marketta menevät missä vain ja ovat helppoja. Ne jaksavat kukkia mainiosti. Oikeastaan on ihan paikasta kiinni, täytyy vain itse kokeilla, Tuomikivi summaa.

Suomessa ei tule kesällä niin kylmä, etteivätkö kesäkukat sitä kestäisi. Mutta olosuhteet voivat olla kukille myös ikävät.

– Kaikkein huonoin kukille on viileä ja sateinen kesä. Silloin ei viihdy mikään kukka ja sellaisena kesänä on turha odottaa suurta kukkaloistoa – jos sää on sellainen, eivät kukat kertakaikkiaan kuki.  

Jos kotipuutarhuri epäilee, ettei kesän aikana ehdi ahkerasti kastella kukkiaan, mikä olisi turvallisin vaihtoehto parveketta tai terassia kaunistamaan?

– Pelargonia, Tuomikivi vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja