Mikä ihmeen sydäntuoksu – tiesitkö tätä hajuvesistä?

Mitä eroa on parfyymilla ja eau de toiletilla? Entä millainen hajuvesi maksaa yli 250 000 euroa?

Parfyymin nimi tulee latinalankielisestä ilmaisusta per fumum, joka merkitsee "savuna ilmaan". Mutta millainen parfyymi maksaa 252 000 euroa? Lue faktat hajuvesistä!

Parfyymin tuoksun salaisuus

Parfyymituoksuilla on useita perheitä. Tuoksuperheitä ovat sitrustuoksut, kukkaistuoksut, fougère-tuoksut, chypre-tuoksut, itämaiset tuoksut, puun tuoksut ja nahkaiset tuoksut.

Kun parfyymia suihkutetaan iholle, tuoksu avautuu kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen, kevein ja nopeimmin haihtuva osa latvatuoksu, joka on aistittavissa noin 20 minuutin ajan. Tämän jälkeen on vuorossa rikas ja täyteläinen sydäntuoksu, jonka perusteella hajuvettä yleensä kuvaillaan

Lopulta esiin tulee hajuveden pohjatuoksu, pohjanuotti, jolla on rikas ja syvä luonne. Ensimmäiset pohjanuotit voi aistia puoli tuntia hajuveden suihkuttamisen jälkeen, ja pohjanuotti kestää iholla jopa vuorokauden.

Iholla hajuvesi mukautuu käyttäjäänsä ja muodostaa hänelle yksilöllisen ominaistuoksun. Siksi kaikki hajuvedet eivät sovi jokaiselle.

Miksi osassa pulloista lukee perfume, toisissa taas eau de toilette? Kyse on tuoksutiivisteen määrästä. Parfyymissa on tuoksutiivistettä 15–20 prosenttia, eikä siinä ole vettä. Parfum de toilette sisältää tiivistettä 10–15 prosenttia. Eau de toilettessa tiivistettä on 5–10 prosenttia, eau de colognessa 2–5 prosenttia.

Mikä maksaa eniten?

Maailman kallein hajuvesi on Clive ChristianinImperialMajesty. Pullollinen maksaa 215 000 puntaa, noin 252 000 euroa; yksi unssi, 28 grammaa tuoksua, maksaa siis yli 9 000 euroa! Kristallisen pullon mukana saa 18 karaatin kultakoristelun. Pulloja on valmistettu vain kymmenen kappaletta.

DKNY:n suunnittelema hajuvesipullo puolestaan on maailman kallein: timantein ja harvinaisin kivin koristeltu pullo maksaa miljoona dollaria.

Maailman kenties kuuluisin hajuvesi on kuitenkin Chanel No. 5, joka tuli markkinoille vuonna 1921. Sen sydäntuoksussa on jasmiinia, ruusua, kieloa ja orris-juurta. Pohjatuoksussa on muun muassa santelipuuta, vaniljaa ja meripihkaa. Marilyn Monroen kerrotaan paljastaneen, että hän käyttää yöpukunaan vain paria tippaa Chanel No. 5 -tuoksua!


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Lähteet: Wikipedia,Fragrantica,Perfumejuce,The Richest

Kuvat: Colourbox, Splash

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja