Mainos

Mikä ajaa surmaamaan oman perheen?

Kun vanhempi surmaa lapsensa ja puolisonsa, taustalla on usein syvä depressio, kertoo vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma.

- Ehdottomasti yleisin tausta on poikkeuksellisen raju, vakava depressio. Myös skitsofreenikkojen tekemiä tapauksia tunnetaan, mutta ne ovat harvinaisempia, Lauerma sanoo.

Syvästi masentunut ihminen ei esimerkiksi vakavan sairauden kohdatessa näe mitään ulospääsyä tilanteesta. Näköala tilanteeseen kapenee ja se koetaan toivottomaksi. Syvä masennus voi muuttua psykoottiseksi masennukseksi, jolloin tilanne voi johtaa traagiseen lopputulokseen.

Lisäksi harvoissa tapauksissa on Lauerman mukaan kyse hyvin luonnehäiriöisen ihmisen kriisitilanteesta, jossa hän päättää viedä mukanaan perheensä.

Harhoja perhettä uhkaavasta katastrofista

Perhesurmien motiiveja on Lauerman mukaan voitu luotettavasti tutkia vain niissä harvoissa tapauksissa, joissa tekijä on jäänyt henkiin eli hänen oma itsemurhayrityksensä on epäonnistunut.

– Nämä ovat yleensä hyvin vakaviin psykiatrisiin häiriöihin liittyviä tekoja. Tekijöillä on joskus ollut suoranaisia psykoottisia harhaluuloja, kokemus maailmanlopusta tai jostain perhettä uhkaavasta katastrofista.

– Kyseessä on jonkinlainen harhainen ja hyvin sairaalloinen, mutta toisaalta vihan sävyttämä pelastamisyritys. Ajatellaan esimerkiksi, että lapset täytyy tappaa, etteivät he jää keskenään kitumaan.

Hannu Lauerma on Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori.

Lue lisää: Lauerma: Perhesurmat Suomessa harvinaisia

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.