Mietityttääkö toimistopukeutuminen kesällä? Älä ainakaan pue sandaaleita

Kesäpukeutumisessa työpaikalla pääosassa ovat hiostamattomat materiaalit ja hyvä istuvuus.

Työpaikka ja esimies määrittävät työpaikan pukeutumiskoodin vuodenajasta riippumatta, kertoo pukeutumisneuvoja Kikka Seppä. Tiukempaa pukeutumisetikettiä noudatetaan kesät talvet lähinnä rahaan ja oikeuteen liittyvillä aloilla, mutta muutoin pukeutumissäännöt ovat Sepän mukaan monessa työpaikassa melko väljät. Business casual -yhdistelmäpukeutuminen sopii kuitenkin moneen paikkaan.

– Suorat housut, mahdollisesti jakku, paitapusero ja asusteet siihen. Näissä on hyvä ottaa huomioon istuvuudet ja itselle sopivat mallit, Seppä vinkkaa.

Materiaalit ratkaisevat

– Materiaalit ovat hirveän tärkeä asia, että ne ovat vilpoisia, kevyitä ja vaaleitakin, Seppä sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi ohuesta villakankaasta tehty jakku on hyvä valinta, sillä se eristää lämmön ulkopuolelle, eikä hiosta kantajaansa.

– Toki pellava on kesällä oikein hyvä materiaali, koska se on vilpoisa ja siinä sallitaan pienet rypyt, kun ne kuuluvat pellavan luonteeseen.

Kiinnitä katse kokonaisuuteen

Materiaalin ja istuvuuden lisäksi myös hameen helman pituudella on väliä, sillä bisnes-pukeutumisessa hame saa lyhimmillään ulottua polven yläpuolelle. Sepän mukaan sillä, yltääkö helma juuri polven yläpuolelle vai sen keskelle, ei ole niinkään merkitystä. Enemmän merkitystä on hameen istuvuudella ja omalle vartalolle sopivilla leikkauksilla. Myös viime vuosina muotiin noussut maksipituinen mekko tai hame voi olla rennompaan työpaikkaan sopiva asu.

Kesähelteillä umpinaiset kengät voivat tuntua toisinaan tukalilta. Seppä sanoo, etteivät rennot sandaalit kuitenkaan kuulu siistiin bisnes-pukeutumiseen.

– Kokonaisuus kannattaa ottaa huomioon. Jos on kynähame ja kauluspaita, niin ei se oikein kivalta näytä, jos siinä on varvassandaalit alaosassa.

Sen sijaan kauniit korolliset sandaletit tai pistokkaat voivat tuoda asuun kesäistä tunnelmaa.

Pukeutuminen on vahva viesti kesälläkin

Hameen ja kenkien mukana tulee kysymys sukkahousuista. Onko tyylirike jättää sukkahousut pois hellepäivänä?

– Kun on oikein kova helle, niin ei välttämättä tarvitse kyllä toimistossa ainakaan käyttää niitä. Ja silloinkin, jos on, niin semmoinen hyvin kevyt 15 denieriä, ihonvärinen ja siinä voi olla vähän jopa kiiltoa, että on nätin näköinen.

Tärkeintä toimistopukeutumisessa olisi kesälläkin muistaa, että vaatteilla edustetaan työpaikkaa ja sen imagoa, Seppä sanoo. Etenkin tapaamisissa, joissa mennään luomaan uusia projekteja tai asiakassuhteita, kannattaa aina ottaa huomioon kaikki pienetkin pukeutumisen yksityiskohdat.

– Pukeutumisellahan on todella vahva viesti ja se kertoo sitä, että kunnioittaa sitä vastapuolta ja hallitsee kokonaisuuden. Ei kannata silloin vähätellä sitä pukeutumisen merkitystä. Toki toimistossa, jos siellä ollaan omassa porukassa, niin eihän sitä tarvitse sukkiksia käyttää, mikäli se on työnantajalle okei.

Vaatekaapin kulmakivet toimivat vuoden ympäri

Sepän mukaan kannattaisikin panostaa 5-8 vaatteen perustaan, jolla pärjää läpi vuoden, sen sijaan, että hankkisi vaatekaappiinsa erilliset työvaatteet kesäkuukausia varten.

– Kotelomekko, suorat housut, hyvälaatuiset farkut, mikäli ne sallitaan, muutama yläosa ja housupuku, jos sille on käyttöä. Muutamalla vaatteella pärjää asustamalla ja pukemalla sen vain eri vuodenaikoihin eri tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat