Mies valeli avovaimonsa exän ulko-oven sytytysnesteellä ja tuikkasi tuleen – murhan yritys vaaransi kerrostalon muutkin asukkaat

Mustasukkainen mies valeli avovaimonsa entisen kumppanin kerrostaloasunnon ulko-oven sytytysnesteellä ja tuikkasi palamaan. Oikeus tuomitsi hänet murhan yrityksestä 9,5 vuodeksi vankilaan.

Oli varhainen sunnuntaiaamu joulukuussa 2018, kun Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa asunut mies heräsi kovaääniseen jyskytykseen. Mies nousi istumaan sänkynsä laidalle ja tunsi itsensä väsyneeksi.

Hän kuvitteli ex-avovaimonsa uuden miehen taas metelöivän oven takana. Tämä oli ennenkin häirinnyt häntä samalla tavalla, potkinut ja hakannut ovea. 

Noustessaan ylös mies huomasi, että asunnon katonrajassa leijaili harmaata savua. Rapusta mies löysi naapurinsa, joka puhui hätäpuhelua.

Miehen asunnon ulko-ovi oli ollut tulessa. Omassa asunnossaan savunhajuun herännyt naapuri oli sammuttanut sen vedellä.

Mies tunsi olonsa huonovointiseksi. Ensihoitaja mittausten mukaan hänen uloshengityksessään oli häkää, joka vaati hoidoksi lisähappea.

Mies kärsi voimakkaasta päänsärystä ja pahoinvoinnista useamman päivän ajan tapahtuman jälkeen.

Taustalla mustasukkaisuus

Myöhemmin tapaus eteni oikeuteen, joka kuuli myös mustasukkaisuuden kohteena ollutta naista.

Nainen kertoi, että tapahtuma-aikaan hän seurusteli 49-vuotiaan miehen kanssa. Tämä ei pitänyt hänen lapsensa isästä, jonka kanssa nainen oli asunut aiemmin yhdessä.

Mustasukkainen 49-vuotias oli allerginen kaikelle naisen yhteydenpidolle ex-kumppanin kanssa. 

Nainen kertoi oikeudessa, että 49-vuotias oli kirjoitellut hänen exälleen uhkauslappuja ja sotkenut tämän ulko-ovea uhkauskirjoituksilla. 49-vuotias oli käynyt myös hakkaamassa exän ovea.

Nainen kertoi, että viikkoa ennen tulipaloa 49-vuotias oli kertonut ostavansa bensaa ja polttavansa naisen exän asunnon.

Tapahtumapäivää edeltävänä iltana 49-vuotias lähetteli naiselle viestejä, joissa kertoi, että tämän exälle tapahtuisi aamulla jotakin. Aamulla naisen puhelimeen tuli lisää viestejä, joissa 49-vuotias kertoi tehneensä jotakin pahaa tämän exälle.

Naapuri toimi viime hetkellä

Oikeus kuuli myös palokohteessa paikalla ollutta paloesimiestä todistajana. Palomiehen mukaan ovi oli sytytetty palamaan bensalla tai jollakin muulla sytytysnesteellä.

Paloesimiehen arvion mukaan naapuri oli sammuttanut palon viime hetkellä, sillä muutaman minuutin kuluttua sammuttaminen ei olisi onnistunut enää ilman hengenvaaraa.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että 49-vuotias Kari Olavi Vartiainen yritti murhata puolisonsa ex-miehen vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen 8. joulukuuta 2018 Helsingin Malmilla.

Kerrostalon alimmassa kerroksessa sijaitsevan asunnon ulko-oven sytyttäminen tuleen ehti levittää palokaasuja paitsi kohdeasuntoon, myös sen viereiseen asuntoon ja rappukäytävään.

– Menettely kokonaisuudessaan ilmentää sitkeää pyrkimystä, jonka ainoana tavoitteena on ollut uhrin surmaaminen jopa välittämättä mahdollisista sivullisista uhreista, Helsingin käräjäoikeus totesi tuomiossaan.

Oikeus tuomitsi 49-vuotiaan 9,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomittu joutuu maksamaan uhrilleen 4300 euroa haitta- ja kärsimyskorvauksia.

Oikeus määräsi tuomitun saman tien vangittavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat