Mies tähtäsi veitseniskun kaulaan – nopea väistöliike pelasti poliisin hengen

Sekavasti käyttäytynyt mies yritti puukottaa poliisia kaulaan kerrostalon rappukäytävässä Vaasassa. Kiinniottotilanteessa 25-vuotias mies aiheutti vammoja toiselle poliisille.

Oikeus tuomitsi miehen tapon yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta viiden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Väkivallanteot tapahtuivat viime marraskuun lopussa, kun poliisi meni ottamaan kiinni rapussa häiriköinyttä ja uhkaavasti käyttäytynyttä miestä. Mies oli hakannut naapureidensa ovia ja käyttäytynyt oudosti. Hän oli solvannut rappukäytävässä naapureitaan, vuoroin huutanut aggressiivisesti ja nauranut kovaäänisesti.

Paikalle lähti ensimmäisenä poliisin katuhuumepartio, joka oli pukeutunut siviilivaatteisiin. 25-vuotias oli tässä vaiheessa vetäytynyt piiloon.

Poliisi pyysi hätäilmoituksen tehnyttä naapuria avaamaan oven saadakseen selville, minne puukkomies oli mennyt. Kun naapuri avasi oven, 25-vuotias hiipi veitsi selän taakse piilotettuna rappuja ylös ja iski teräaseella poliisimiehen kaulaa kohti.

Väistöliike pelasti

Poliisin onnistui väistää yllätyksellistä veitseniskua ja tönäistä 25-vuotiasta. Noin 20-senttisen sahalaitaisen veitsen terä viilsi kaulan sijaan poliisin takkiin reiän olkapään kohdalle.

Iskun jälkeenkään veitsimies ei suostunut pudottamaan asettaan vaan heilutteli sitä uhkaavasti. Sitten hän pakeni omaan asuntoonsa.

Poliisi joutui käyttämään mieheen etälamautinta, joskaan se ei vaikuttanut miehen käytökseen. Tapahtumien yhteydessä mies rimpuili poliisien otteessa.

Miehen vastaan hangoittelu ja riuhtominen aiheutti kiinniotossa mukana olleelle poliisille leikkaushoitoa vaatineen jännevamman.

Mies jakeli koko tapahtumaketjun ajan tappouhkauksia poliiseille.

Syyntakeinen

Mies vetosi mielenterveysongelmiinsa, eikä kertomansa mukaan muistanut tapahtumista juuri muuta kuin että oli rappukäytävässä etsimässä koiraansa. Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli kuitenkin tapahtuma-aikaan syyntakeinen.

Syyttäjä vaati miehelle 7,5 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta murhan yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Pohjanmaan käräjäoikeus katsoi henkirikoksen yrityksen kuitenkin tapon yritykseksi.

Oikeus katsoi, että 25-vuotiaan Ville Samuel Vuorenmaan täytyi olla tietoinen, että hänen veitseniskunsa kohde oli poliisi. Uhri oli jatkuvasti radiopuhelimella yhteydessä kollegoihinsa ja todennäköisesti myös huusi olevansa poliisi.

– Vuorenmaa on tehnyt teon hetken mielijohteesta päihtymystilan aiheuttamassa sekavuustilassa. Väkivallan kohteeksi on sattumalta joutunut poliisimies, oikeus totesi tuomiossaan.

Oikeus katsoi kuitenkin, ettei teko täyttänyt murhan yrityksen kriteeristöä ja luki miehen syyksi tapon yrityksen. Lisäksi miehen syyksi katsottiin virkamiehen väkivaltainen vastustaminen.

Oikeus määräsi tuomitun maksamaan tapon yrityksen kohteeksi joutuneelle poliisille 3 500 euroa kärsimyskorvauksia. Vammoja saaneelle poliisille mies joutuu maksamaan 5 000 euroa tilapäisestä haitasta.

Tuomittu on ollut vangittuna tapahtumista lähtien ja oikeus määräsi, että hänet on pidettävä edelleen vangittuna.

Lue myös:

    Uusimmat