Sekava mies yritti puukottaa poliisia kaulaan rappukäytävässä – mies kertoi vain etsineensä koiraansa

Mies yritti puukottaa poliisia kaulaan Vaasassa. Poliisi onnistui väistämään iskun nopealla liikkeellä ja veitsenterä teki vain naarmun hänen takkiinsa.

Tilanne tapahtui viime marraskuun lopussa, kun poliisin sai ilmoituksen sekavasti käyttäytyvästä puukkomiehestä. Mies oli hakannut naapureidensa ovi kerrostalossa ja käyttäytynyt oudosti.

Paikalle lähti poliisin katuhuumepartio, joka oli pukeutunut siviilivaatteisiin.

Hän oli solvannut rappukäytävässä naapureitaan, vuoroin huutanut aggressiivisesti ja nauranut kovaäänisesti.

Paikan päällä poliisi pyysi ilmoituksen tehnyttä naapuria avaamaan oven saadakseen selville, minne puukkomies oli mennyt. Välissä hän kävi viittomassa avuksi tulleet partiot paikalle ja palasi sitten ilmoittajan oven taakse.

Tämän jälkeen hän käski ilmoittajaa avaamaan oven kertoen, että oven takana on poliisi. Naapuri avasi oven ja samassa poliisin takaa rappuja kipusi veitsimies, joka iski poliisia kohti.

Ovi auki murtamalla

Iskun jälkeen puukkomies loittoni porrastasanteelle, muttei suostunut pudottamaan veistä vaan heilutteli sitä edelleen uhkaavasti. Oikeudessa poliisi kertoi, että hän olisi joutunut ampumaan puukkomiestä, jos tämä olisi vielä hyökännyt kohti.

Puukkomies lähti kuitenkin kiipeämään portaita ylös, kolisteli kaidetta kulkiessaan ja huusi jotakin. Puukkomies pakeni omaan asuntoonsa.

Samaan aikaan siviiliasuisen partion tueksi tuli haalariasuisia, paremmin varustautuneita poliiseja. Poliisit käskyttivät puukkomiestä avaamaan ovensa, mutta tämä kieltäytyi yhteistyöstä.

Mies ilmestyikin jossakin välissä asuntonsa ovenrakoon ja poliisi käytti häneen etälamautinta, mutta tuloksetta.

Lopulta poliisi joutui murtamaan miehen oven, vetämään miehen ulos asunnosta ja taltuttamaan tämän. Kiinniottotilanteessa mies väänsi niin voimakkaasti vastaan, että yksi poliiseista sai leikkaushoitoa vaatineen jännevamman.

Mielentilatutkimukseen

Syyttäjä vaati 25-vuotiaalle miehelle rangaistusta murhan yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. 

Lain mukaan virkatehtävää suorittavaan poliisin kohdistuva vakava väkivalta katsotaan aina ankarimman rikosnimikkeen mukaan. Siksi työtehtävissä toimineen poliisin surmaaminen ei voi olla tappo vaan rikosnimike katsotaan automaattisesti murhaksi.

Suyytetty kiisti oikeudessa kaikki rikokset. Hän kiisti olleensa tapahtumien aikaan lainkaan rappukäytävässä ja oman kertomuksensa mukaan hän etsi tapahtumahetkellä koiraansa.

Mies oli puhunut saman päivän aikana puhelimessa äitinsä kanssa, jonka mukaan pojan käytös ei ollut normaalia.

Pohjanmaan käräjäoikeus katsoi välituomiossaan 25-vuotiaan syylliseksi niihin tekoihin, joista syyttäjä vaati hänelle rangaistusta. Käräjäoikeus oli määrännyt miehen jo joulukuussa mielentilatutkimukseen ja totesi ottavansa kantaa rikosnimikkeisiin vasta lopullisessa tuomiossa, kun mielentilatutkimus on valmis.

Lue myös:

    Uusimmat