Veitsimies yritti puukottaa poliisia lasin läpi, ammuttiin jalkaan – katso hurja video

Veitsimies yritti puukottaa poliisia lasin läpi, ammuttiin jalkaan – katso hurja video 2:03
Katso tapahtumien kulku oheiselta videolta.

Rovaniemen hovioikeus korotti veitsimiehen tuomiota tämän yritettyä puukottaa poliiseja suurehkolla veitsellä. Poliisin videolta näkyy, miten mies yritti lyödä poliisia veitsellä ikkunan läpi.

Välikohtaus tapahtui joulukuussa 2021 Oulun Kaukovainiolla. Poliisi oli kutsuttu kotihälytyskeikalle, kun mies oli murtautunut entisen puolisonsa asuntoon.

Poliisi havaitsi miehen talon eräässä ovisyvennyksessä. Mies lähti suurehkon veitsen kanssa kohti poliisia, jolloin toinen poliiseista perääntyi ja toinen suojautui rappukäytävään. Poliisi kuvaili oikeudessa miehen lähteneen kohti ”sähäkästi kuin satasen juoksija telineistä”.

Yritti puukottaa poliisia ikkunan läpi

Videolta näkyy, miten mies heiluu veitsen kanssa ja sen jälkeen lähtee kohti rappukäytävää. Hän hakkaa oven lasia veitsellä lukuisia kertoja ja yrittää repiä ovea auki. Hovioikeus luonnehtii hyökkäystä yllättäväksi, nopeaksi ja aggressiiviseksi.

– [Mies] on tässä tilanteessa hyvin kiihtyneenä lyönyt veitsellä rapun oven lasia useita kertoja voimakkaasti [poliisin] pitäessä ovea kiinni kädellään. Kyse on ollut pitkäteräisestä veitsestä ja mainittu lyöntitapa huomioon ottaen varsin todennäköistä on ollut, että oven lasi olisi rikkoutunut, jolloin veitsi olisi voinut osua [poliisiin] poliisin keskimääräistä paremmista puolustautumiskeinoista ja suojavälineistä huolimatta, hovioikeuden tuomiossa todetaan.

Oikeudessa toinen poliisit kertoivat ihmetelleensä, miten rapun ovi edes kesti iskut, vaikka osassa iskuista oli ”koko vartalo mukana”.

Lähti toista poliisia kohti, sai luodista

Luovutettuaan oven kanssa mies lähti kävelemään kohti perääntynyttä poliisia. Kun hän ei poliisin käskytyksestä huolimatta luopunut aseesta, ampui poliisi tätä kohti kahdesti. Toinen laukauksista osui miestä reiteen.

Oikeudessa mies kertoi, että luoti katkaisi hänen vasemmasta reidestään valtimon ja laskimon. Lisäksi suuri hermokimppu meni poikki.

Videolla näkyy, miten mies lyyhistyy ampumisen seurauksena, luopuu näyttävästi aseestaan, mutta siitä huolimatta lähtee vielä lähestymään toista poliisia niin, että hänet pysäytetään sähkölamauttimella.

Ehdollista vankeutta ja vakava vamma

Syyttäjä arvioi myöhemmin, ettei poliisin aseenkäyttöä ole syytä tutkia. Syyttäjä käytti päätöksen tukena tässä jutussa näkyvää videotallennetta.

Johan Henrik Sallinen, 36, tuomittiin hovioikeudessa törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänelle määrättiin 120 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Vaikka fyysisesti mies ei tuomion mukaan uskonut välttämättä palaavansa ennalleen, oli hänen kertomansa mukaan hänen mielenterveytensä aiempaa parempi. Oikeudessa hän ilmoitti olevansa kiitollinen siitä, että poliisit pelastivat hänen henkensä ja hän sai katkaistua huumekierteen vankilassa.

Poliisi ampui ihmistä Oulussa: Tältä paikalla näytti laukausten jälkeen 1:33
MTV Uutiset on seurasi tapausta tuoreeltaan: Tältä paikalla näytti laukausten jälkeen – ihminen makasi maassa.

Lue myös:

    Uusimmat