Mies sytytti sohvalla istuneen veljensä tuleen – oman isän rakentamasta talosta jäi jäljelle vain savuava kivijalka

Lapin käräjäoikeudessa ratkottiin joulukuun loppupuolella perheensisäistä rikostapausta, jossa miestä syytettiin veljensä tapon yrityksestä.

Humalaiselle veljeskaksikolle oli tullut riitaa siitä, saako talon sisällä tupakoida vai ei. Kyseessä oli veljesten perheen kuolinpesän omistama asunto, jossa syytetty asui vakituisesti.

Talossa asuva veli oli lähtenyt hakemaan bensakanisteria ja palannut sitten takaisin. Hän kaateli bensaa talon olohuoneeseen, lattialle, seinille ja sohvien päälle. 

Veli oli istumassa divaanisohvalla, kun syttyvää nestettä tarttui myös hänen vaatteisiinsa. Syytetty seisoi hänen edessään, otti esiin sytyttimen ja sytytti palamaan sohvan, jolla veli istui.

Veljen päällä olleet vaatteet roihahtivat tuleen. Veli ja talossa samaan aikaan ollut nainen pääsivät kuitenkin pakenemaan ulos talosta, joka paloi kivijalkaa myöten. 

Teko tapahtui Rovaniemellä syyskuussa. Miestä syytettiin tapon yrityksestä tai vaihtoehtoisesti törkeästä pahoinpitelystä sekä vaaran aiheuttamisesta ja törkeästä vahingonteosta.

Talo syrjäseudulla

Syytetty tunnusti aiheuttaneensa tulipalon, mutta kiisti valelleensa bensaa ympäriinsä. Hänen mukaansa syttyvää nestettä oli tarkoitus kaataa vain olohuoneen lattialle, mutta nestettä oli saattanut "loiskua jonkin verran" myös huonekaluille.

Hän kertoi toimineensa pikaistuksissaan humalatilan takia, ei vahingoittaakseen veljeään. Osan teonkuvauksista hän myönsi, mutta kiisti rangaistusvaateet.

Veljesten isän 1950- ja -60 lukujen vaihteessa syrjäiselle alueelle rakentama, alkeellisesti varusteltu talo tuhoutui palossa täysin.

Veli sai tilanteessa palovammoja ja vaati korvauksia. Talossa samaan aikaan ollut nainen puolestaan esitti kärsimysten lisäksi korvausvaatimuksia myös hiustenkuivaajastaan, jonka liekit olivat nielleet.

Maksettavaa yli 21 000 €

Lapin käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn, vaaran aiheuttamiseen ja vahingontekoon. Asiassa ei käräjäoikeuden ollut näyttöä siitä, että mies olisi halunnut tappaa veljensä, joten syyte tapon yrityksestä kaatui.

Lauri Einari Nätynki tuomittiin kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Lisäksi hän joutuu maksamaan oikeudenkäynti- ja korvauskuluja yli 21 000 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen. Tuomittu on jo ilmoittanut olevansa tyytymätön tuomioon.

7:00
Katso myös: Pizzerian tuhopoltto paljastuikin vakuutuspetokseksi Tampereella: Näin poliisi selvitti tapauksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja