Mies pahoinpiteli puolisoaan, esti tätä ja lapsiaan liikkumasta vastaanottokeskuksessa sekä kaappasi viisivuotiaan poikansa Irakiin – hovi korotti ehdollista

Itä-Suomen hovioikeus on koventanut tuomiota rikosasiassa, jossa nelikymppistä irakilaismiestä syytettiin useista perheeseensä kohdistuneista rikoksista. Tuomion mukaan mies muun muassa poltti puolisoaan kuumalla paistinpannulla ja kappaasi viisivuotiaan poikansa kuukausiksi Irakiin.

Osa rikoksista tapahtui Päijät-Hämeessä sijainneessa vastaanottokeskuksessa, jossa perhe asui vuonna 2016. Oikeuden mukaan mies poltti puolisoaan kuumalla paistinpannulla naisen ollessa lepäämässä sekä hakkasi tämän päätä seinään. Lisäksi mies poisti perheen huoneistosta ovenkahvat siten, ettei puoliso ja lapset päässeet liikkumaan miehen ollessa muualla.

Nainen kertoi oikeudessa, ettei aluksi tehnyt rikosilmoitusta, koska ei tiennyt sen olevan Suomessa käytäntö.

Mies muutti tuomion mukaan vuonna 2016 perheensä luota pois ja nainen haki tälle lähestymiskieltoa. Keväällä 2017 mies kaappasi yhden lapsistaan Irakiin. Oikeuden mukaan viisivuotiasta poikaa pidettiin Irakissa kaikkiaan yli kahdeksan kuukauden ajan. Äiti sai sukulaistensa avulla lapsensa takaisin Suomeen vasta loppuvuodesta.

Miehen mukaan hänellä oli lupa viedä lapsi

Mies kiisti syytteet. Hän muun muassa sanoi, että hänellä oli vaimon lupa viedä lapsi mukanaan Irakiin. Oikeus ei kuitenkaan uskonut miestä. Todistajana asiassa olleen ihmisen mukaan mies oli sanonut tälle vievänsä lapsen mukanaan aiheuttaakseen vaimolleen kärsimystä ja koska katsoi perheensä kääntyneen häntä vastaan.

Mies tuomittiin hovissa vuoden ja viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahdesta pahoinpitelystä, kuudesta vapaudenriistosta, lapsikaappauksesta ja törkeästä vapaudenriistosta. Hovituomio on annettu torstaina.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut miehen aiemmin kuuden vapaudenriiston sijaan kolmesta. Rangaistus oli käräjillä vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista.

Lue myös:

    Uusimmat