Mies ampui korkealle puunlatvaan kiivenneen karhunpennun – tässä rangaistus

Käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin miehen, joka ampui alle yksivuotiaan karhunpennun Kuusamossa viime vuoden elokuussa. Alle vuoden ikäiset karhut ovat aina rauhoitettuja.

Kuusikymppinen mies oli metsästämässä yksin, kun hän havaitsi karhun korkealla männynlatvassa. Hän kertoi pitäneensä karhua sen koon perusteella vanhempana ja pyytäneensä vielä kaksi muuta miestä paikalle varmistamaan asiaa.

Tuomittu ampui karhua, mutta osui vain osittain sillä seurauksella, että karhu laskeutui puusta ja lähti tulemaan kohti miehiä. Silloin myös kaksi muuta miestä ampuivat karhua. Eläin kuoli lopulta tuomitun miehen ampumaan viimeiseen laukaukseen.

Miehet ilmoittivat tapahtuneesta itse viranomaisille.

Syyllistyi törkeään huolimattomuuteen

Syyttäjä oli vaatinut kaikille kolmelle miehelle tuomiota törkeästä metsästysrikoksesta. Oikeus hylkäsi kahden myöhemmin paikalle saapuneen miehen syytteet ja tuomitsi tappavan laukauksen ampuneen miehen perusmuotoisesta metsästysrikoksesta.

Oikeuden mukaan asiassa ei saatu näyttöä siitä, että mies olisi ampunut karhua tietäen, että se oli alle yksivuotias. Oikeuden mukaan tuomitun olisi tilanteessa kuitenkin pitänyt pidättäytyä ampumasta karhua ennen kuin hän pystyi varmistumaan sen iästä.

–  (Tuomittu) ei ole riittävällä tavalla varmistunut siitä, että kyse ei ole alle vuoden ikäisestä karhunpennusta, joten hän on ottanut tietoisen riskin siitä, että hänen ampumansa karhu voi olla pentu. Mainittuihin seikkoihin nähden käräjäoikeus katsoo, että (tuomitun) menettely on ollut törkeän huolimatonta, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Mies tuomittiin 60 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1 200 euroa.

Haavoittunut karhu hyökkäsi metsästäjän kimppuun – pelastamaan saapuneiden luodit osuivat myös pelastettavaan 5:26
Haavoittunut karhu hyökkäsi metsästäjän kimppuun – pelastamaan saapuneiden luodit osuivat myös pelastettavaan 27.8.2023.

Lue myös:

    Uusimmat