Mainos

Miehet kuolevat naisia aiemmin myös tulevaisuudessa

Suomessa naiset elävät edelleen noin seitsemän vuotta pidempään kuin miehet. Vaikka suomalaiset elävät pidempään kuin koskaan, naisten ja miesten elinajanodotteen ero on sitkeä.

Sanomalehti Karjalaisen mukaan viime vuoden lopussa kaikkiaan 709 suomalaista oli ylittänyt 100 vuoden rajapyykin. 100-vuotiaista suomalaisista 91 on miehiä ja 618 naisia.

Rakoa ylläpitävät miesten naisia epäterveellisemmät elintavat – tupakointi ja alkoholin käyttö ovat edelleen leimallisesti miesten paheita. Myös väkivalta, itsemurhat ja tapaturmat, kuten liikenneonnettomuudet harventavat miesten joukkoa.

– Melko varmasti osa sairauksista johtuu myös siitä, että miehen ja naisen elimistöt ovat rakenteeltaan erilaiset, kertoo ylilääkäri Matti Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Naisten riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa vaihdevuosien jälkeen. On siis arveltu, että naishormonit ehkäisevät näitä sairauksia. Paljon naisten ja miesten eroista on kuitenkin vielä epäselvää.

Keskiarvo, ei kuolemantuomio

Vuonna 2011 vastasyntyneen elinajanodote oli miehillä 77,2 ja naisilla 83,5 vuotta. Kasvun uskotaan jatkuvan.

– Kun elinajanodotteen kehitystä tarkastelee historiallisesti, voi ennustaa, että ei ero siitä katoa. Sukupuolten välinen ero liikkuu hyvin vähän, eikä siihen käytetyillä keinoilla ole onnistuttu vaikuttamaan, toteaa Mäkelä.

Nämä käytetyt keinot, kuten vaikkapa liikenneturvallisuuden parantaminen ja erilaiset kansanterveyskampanjat, on Suomessa perinteisesti suunnattu koko väestölle eikä täsmäaseiksi miessukupuolen kohtaamia riskejä vastaan.

Eliniänodotetta ei kuitenkaan pidä ajatella kuolemantuomiona.

– Elinajanodote ei ole ihan niin suoraviivainen asia, kuin miltä kuulostaa. Se on keskiarvo monista monia ikäluokkia koskevista tapahtumista, Matti Mäkelä muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.