Microsoft ja Fortum yhteistyöhön: Microsoft rakentaa Suomeen "miljardiluokan" datakeskusalueen – pääministeri Marin: "Kaikki voittavat"

Microsoft ja Fortum yhteistyöhön: Microsoft rakentaa Suomeen"miljardiluokan"datakeskusalueen 2:05
Fortum kertoo pääkaupunkiseudun datakeskushankkeesta

Microsoft ja Fortum ovat tänään julkistaneet yhteishankkeen, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon.

Investointi vastaa Microsoftin mukaan Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään.

Microsoftin mukaan datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta. 

Datakeskukset rakennetaan Espoon Hepokorpeen ja Kauniaisten Kolabackeniin. Valtuustot ovat hyväksyneet kaavat, mutta niistä on jätetty valituksia. 

– Uusi datakeskusalue tarjoaa suomalaisille julkisen sektorin organisaatioille, suurille ja pienille yrityksille sekä yksityishenkilöille luotettavia, skaalautuvia ja tietoturvallisia pilvipalveluja, sekä mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita erittäin alhaisella vasteajalla, tiedotteessa kuvaillaan. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo kyseessä olevan suurin Suomeen tehty tietotekniikka-alan infrainvestointi.

– Eli kyllä me puhutaan miljardiluokasta. Tällä hetkellä tämän suurin merkitys on henkinen. Olemme edelleen erinomainen paikka investoida ja tämän kaiken synkkyyden keskellä tällä on erittäin iso merkitys, Lintilä sanoo MTV Uutisten haastattelussa. 

Ministeri Lintilä kertoo neuvotelleensa Microsoftin edustajien kanssa Seattlessa aiemmin tänä vuonna. 

– Selvästi päärooliin tuli uusiutuva energia. Sen rooli oli tietyllä tavalla suurempi kuin energian hinta, Lintilä sanoo.

Fortum kertoo, että työ- ja elinkeinoministeriö on tukenut datakeskus-hanketta 8 miljoonalla eurolla. 

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) suhtautuu hankkeeseen positiivisesti.

– Kaikki voittavat päätöksessä investoida datakeskukseen, joka myös tuottaa lämpöä kaupungeillemme ja koteihimme. Se nopeuttaa Suomen digitaalista kasvua ja samalla puhdistaa energiajärjestelmäämme, Marin kommentoi yhtiöiden tiedotteessa.

Hukkalämmön kierrätys korvaa hiilen ja vähentää kaasun käyttöä kaukolämmön tuotannossa, Microsoft sanoo. Tämä vähentää Microsoftin arvion mukaan kaukolämmityksen hiilidioksidipäästöjä noin 400 000 tonnia vuodessa.

Microsoftin ja Fortumin yhteisen tiedotteen mukaan datakeskuksen mahdollistava päästövähennys vastaa noin kolmea prosenttia Suomen hiilidioksidin päästövähennystarpeista.

Microsoftin Länsi-Euroopan alueen johtaja Cindy Rose puolestaan sanoo tiedotteessa, että Suomi on digitalisaation ja innovoinnin kärkimaa, jossa maailmanluokan yhtiöt ja edistyksellinen julkinen sektori edistävät yhteiskunnan ja yritysten digitaalista murrosta.

Microsoftilla on Suomessa yli 45  000 kaupallista asiakasta ja noin 2  000 kumppaniyritystä. Valtaosa suomalaisista käyttää Microsoftin palveluja.

Päivitetty 17.3.2022 kello 18:52: Lisätty Mika Lintilän kommentteja ja tieto datakeskusten sijainneista. 

Lue myös:

    Uusimmat