Metsästäjä etsi pihalla teutaroinutta villisikaa: Ampuikin erehdyksessä lemmikkinä pidetyn minipossu Sohvin – ei saanut rangaistusta

1:28
MTV Uutiset sai aiemmin Sohvin omistajien perhealbumista videomateriaalia Sohvi-possun elämästä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on hylännyt syytteet metsästysrikoksesta tapauksessa, jossa metsästäjä oli ampunut erehdyksessä lemmikkinä pidetyn minipossun luullessaan sitä villisiaksi. Miestä syytettiin metsästysrikoksesta.

Tapaus sattui Lohjalla kesäkuussa 2017. Hätäkeskus oli saanut ilmoituksen omakotitalon pihalla olevasta, tuhoja tekevästä villisiasta, jolloin poliisi oli antanut paikallisen riistanhoitoyhdistyksen edustajalle tehtäväsi tilanteen tarkastamisen.  

Poliisin tehtävänannon mukaan metsästäjä sai lopettaa villisian tavatessa ampumalla.

Sohvi-possu oli karkuteillä

Tosiasiassa pihalla touhusi 37-kiloinen minipossu Sohvi, joka oli livahtanut omistajiensa asunnosta ilmeisesti tönäisemällä oven auki.

Omistaja oli etsinyt sitä eri puolilta ja lopulta Facebook-ilmoituksen kautta saanut tietää tapahtuneesta. Hän sai lopulta eläimen ampuneen metsästäjän yhteystiedot ja sai haettua possun ruumiin itselleen. Metsästäjälle hän oli kertomansa mukaan sanonut tämän ampuneen perheenjäsenen.

Omistaja kertoi oikeudessa Sohvin olleen käytökseltään rauhallinen possu, joka oli täysin kesy ja opetettu. Hänen mukaansa possu osasi muun muassa istua, antaa sorkkaa, kieriä maassa, hakea keppiä sekä pyytää ruokaa kurkkuäänellä. Se oli sisälemmikki ja mukana jopa lomamatkoilla.

– Possun kanssa oli käyty muun muassa hotelleissa, eikä kukaan ole koskaan luullut eläintä villisiaksi, tuomiossa kerrotaan omistajan sanoneen.

Metsästäjä oli nähnyt villisian kerran

Riistanhoitoyhdistyksen edustaja kertoi olevansa pitkän linjan metsästäjä, joka tiesi villisikoja elävän Etelä-Suomessa. Hän kertoi nähneensä villisian kerran eräällä tarhalla ja oli ajatellut havaitun eläimen olevan nuori villisika. Hänen mukaansa edes läheltä tarkasteltuna ei ole ollut mahdollisuutta erottaa kesyä minipossua ja nuorta villisikaa toisistaan.

Possu oli väriltään harmaahko ja sillä oli selässä ja kyljissä tummempaa karvoitusta, mutta vaaleampaa ihoaluetta alhaalla vatsan alueella. Se oli säkäkorkeudeltaan suunnilleen aikuisen polven korkeudella.

Possulla ei ollut pantaa tai muuta ulkoista merkkiä, jonka perusteella olettaa sen olevan lemmikki tai tarhaeläin. Metsästäjän tai poliisin tietoon ei ollut tullut, että joltakin olisi lemmikki kateissa.

Metsästäjä oli arvellut ilmoituksen tehneen asukkaan kanssa, että eläin oli karannut jostain tarhasta ja oli varmaan sairas, koska pysytteli vain paikallaan. Tämän vuoksi mies kertoi olleensa myös huolissaan sikarutosta.

– Koska villisika voi olla vaarallinen, ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin eläimen lopettaminen paikalla, mies perusteli toimintaansa.

"Ei ollut sekoittanut kissaa koiraan"

Oikeus tuli siihen tulokseen, että tilanteen kokonaisuudessaan huomioiden mies oli toiminut asiassa riittävällä huolellisuudella.

– [Mies] ei ole tehtävää suorittaessaan sekoittanut kissaa koiraan tai kultaista noutajaa suteen eikä vaaleahkoa karvatonta sikaeläintä villisikaan, käräjätuomari vertasi tuomiossa.

Tuomiossa todettiin, että possu oli villisian tapaan harmaa, ja sen selän ja kylkien runsas karvoitus oli saanut sen näyttämään vielä enemmän villisialta.

Syytteet hylättiin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja