Mainos

Laineiden järkytys: 7-vuotias lemmikkipossu ammuttiin villisikana – "Sohvista näki selvästi, että se oli kesy pieni possu"

1:28

Viikkoa vaille kahdeksanvuotias Sohvi-minipossu lähti karkuteille kesäkuun alussa. Kuumeinen etsintäoperaatio sai järkyttävän päätöksen, kun naapurustossa seikkaillut Laineen perheen lemmikki ammuttiin villisikana. 

Elettiin kesäkuun ensimmäisiä päiviä. Seitsemänvuotiaalla Sohvi-minipossulla oli juoksuaika ja sen teki kovasti mieli lähteä etsimään urospossuja.

– Sen takia Sohvi oli eteisessä lukitun oven takana aamulla. Meillä on vanha talo ja kesän tullessa oven karmi oli kutistunut, joten oven kieli ei pitänyt Sohvin poksutellessa ovea auki, kertoo Sohvin omistaja, lohjalainen Timo Laine.

Laine kertoo huomanneensa Sohvin karkaamisen vasta noin tunnin kuluttua tapahtuneesta. Tämän jälkeen alkoi kuumeinen etsintäoperaatio lähitienoolla.

Myöhemmin selvisi, että minipossu oli juossut noin puolen kilometrin päähän kodistaan naapurin omakotitalon pihalle kaivelemaan kukkapenkkiä. Laine oli käynyt talon lähistöllä huomaamatta kuitenkaan lemmikkiään.

– Sohvi oli ollut takapihalla. Lähdin kuitenkin toiseen suuntaan etsimään ja huutelemaan sen perään.

Tällä välin naapurit olivat soittaneet poliisille, joka puolestaan kutsui hätiin riistamiehen. 

Sohvin elämä päättyi luotiin

Ennen ampumista naapuritalon poika oli Laineen mukaan päivittänyt Facebookiin ilmoituksen karanneesta possusta.

– Siellä oli kuva meidän Sohvista kukkapenkin ääressä ja kysyttiin, onko jonkun lemmikkipossu karannut.

Valitettavasti Laine ehti saada yhteyden päivityksen tehneen pojan isään liian myöhään. 

– Olin hyppäämässä autoon omassa pihassani, kun kuulin kaksi laukausta. En kuitenkaan osannut yhdistää, että siellä ammutaan minun possuani, Laine kertaa tapahtumia surullisena.

Kova paikka perheelle

Laineen saavuttua talolle oli kuitenkin liian myöhäistä: riistamies oli vienyt kuolleen Sohvin mukanaan. Järkyttynyt Laine alkoi välittömästi selvittää, mihin kuollut Sohvi oli viety.

Myöhemmin Laineen yhteydenoton jälkeen poliisiin sai hän soiton poliisipartiolta. Poliiisipartio kertoi, mitä oli käynyt ja ilmoitti riistamiehen yhteystiedot.

– Menin paikan päälle noutamaan possun ruumiin. Siellä se possun ruumis oli laitettuna koivupuun juurelle. Saman tien tunnistin, että Sohvi-possuhan se siinä makaa verisenä ja pää tohjoksi ammuttuna. Kyllä se oli kova paikka minulle.

Ainoa mahdollinen lemmikki

Sohvi ehti olla pariskunnan lemmikkinä seitsemän vuotta. Laine kuvailee possun olleen heille kuin sylikissa tai sylikoira, yhtä tärkeä ja läheinen.

Laine heltyy muistelemaan kylmiä talviöitä, jolloin Sohvi halusi tulla nukkumaan jalkopäähän.

– Kannoin sen aina portaita ylös sänkyyn. Se meni portaiden juureen odottamaan, että nyt pitäisi päästä pehkuihin. Aamulla se hyppäsi sängystä alas ja sitten se vietiin syömään, Laine muistelee liikuttuneena.

Possu päätettiin hankkia, koska Laineen avovaimo Asta on allerginen kaikelle muulle kuin käärmeille tai sioille.

Rakasta lemmikkiä kaivataan

Nyt pariskunnan kesä on sujunut surullisissa merkeissä ja rakasta lemmikkiä kaivataan.

– Totta kai me jäämme kaipaamaan Sohvia. Meillä on sen jälkeen tullut taloon urospossu, mutta ei se poista tuskaa. Ne ovat kaksi eri possua: Sohvi-possu on Sohvi-possu. Sen kanssa vietettiin seitsemän vuotta ja ne olivat seitsemän hyvää vuotta, Laine sanoo ääni värähtäen.

Eniten tapauksessa karvaisee tapa, jolla vaaraton Sohvi otettiin heiltä pois.

– Jos se olisi kuollut vanhuuttaan tai onnettomuudessa, en kokisi tätä näin pahana. On vääryys, että se ammuttiin käytännössä sen takia, että se sattui olemaan possu eikä kultainennoutaja. Kyllä se pahalta tuntuu.

Poliisi pyysi häätämään villisian

Laine kertoo tehneensä tapauksesta rikosilmoituksen. Hän vaatii Lohjan poliisia lopettamaan yhteistyön kyseisen riistamiehen kanssa sekä riistamiehen metsästys- ja aseenkantolupien pois ottamista.

– Se on ykkösprioriteetti, jotta vastaavanlainen ei toistuisi uudestaan. Ettei kenenkään tämmöistä tarvitse kokea. Tuska on kova, kun lemmikin menettää tällaisella tavalla.

Laine ihmettelee myös, miten minipossu on voitu sekoittaa villisikaan.

– Sohvi oli korkeintaan aikuisen ihmisen polven korkuinen ja painoi  37 kiloa eli se on aikalailla erikokoinen kuin villisika. Lisäksi villisian ruumiinmuoto, karvoitukset ja kaikki ovat niin erilaiset, että varsinkin riistamiehen pitäisi pystyä tunnistamaan se, Laine sanoo.

Poliisi selvittää tapahtumia

Länsi-Uudenmaan polisiista kerrotaan MTV Uutisille, että tapauksen tutkinta on kesken. Lisäksi poliisi julkaisi tänään tiedotteen, jossa se kertoo, saneensa hätäkeskuksesta  2. kesäkuuta ilmoituksen villisiasta, joka oli ollut kiinteistön pihapiirissä Lohjalla. Poliisin mukaan sen rekistereissä ei ollut karanneeksi tai kadonneeksi ilmoitettuja sikaeläimiä.

Poliisi kertoo ilmoittaneensa asiasta riistanhoitoyhdistykselle, jonka henkilö meni tapahtumapaikalle. Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että poliisi pyysi ensisijaisesti häätämään villisian ja viime kädessä lopettamaan villisian, jos se on vaaraksi ja muita keinoja ei ole käytettävissä.

Polisiin mukaan asian selvittämistä jatketaan.

Timo Laineen hartaana toiveena on, että liipaisinsormen kanssa olisi odotettu vielä hetki ja mietitty asiaa. 

– Kyllä Sohvi olisi pitänyt ottaa kiinni. Lohjalla toimii löytöeläinyhdistys, olisi pitänyt ottaa sinne yhteyttä, koska se on täysin kesy. Siitä näki selvästi, että kyseessä oli kesy ja pieni sika.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.