Näin pyöräilijän ampunut metsästäjä kuvaili kuolemaa edeltäviä hetkiä – tilanteen toivottomuus valkeni pian: "Ei helvetti, mitä siellä on"

1:31
Metsästäjä luuli pyöräilijää metsoksi kohtalokkain seurauksin.

Linnunpyyntireissun kolmas päivä oli metsästäjän mielestä alkanut hyvin iloisissa tunnelmissa. Kaikki muuttui dramaattisesti, kun liipaisinherkkä ase laukesikin hänen mukaansa vahingossa, ja luoti koitui sivullisen kohtaloksi.

Kokenut 66-vuotias metsästäjä luuli tähdänneensä ukkometsoon, mutta todellisuudessa luoti osuikin 75 metrin päähän paikalleen pysähtyneeseen pyöräilijään. Lintukiväärin luoti osui kuolettavasti pyöräilijän ylävartaloon.

Turma sattui lokakuun puolivälissä UKK:n kansallispuistossa Kemihaaran erämaa-alueella. Poliisin esitutkinnasta selviää, mitä metsästäjä kertoi laukausta edeltäneistä hetkistä. Metsästäjän mukaan kyseessä oli ollut harhalaukaus.

Mies oli lintumetsällä yksin, vain koira mukanaan. Alkamassa oli kolmas reissupäivä. Kertomansa mukaan hän oli nähnyt metson lennähtävän tai laskeutuvan suuntaan, jonne hän myöhemmin ampui.

Mies kertoi ottaneensa kiväärin esille ja katsoneensa aseen kiikarilla, mitä kohteessa on. Kiikarissa oli kahdeksankertainen suurennus.

Samalla metsästäjä oli laittanut aseen varmistimen pois päältä ja yrittänyt laittaa herkistimisen päälle. Herkistin vaikuttaa aseeseen niin, että liipaisimen vastus kevenee, kun sitä painaa. Metsästäjän mukaan herkistin ei kuitenkaan mennyt päälle.

Esitutkinnan mukaan metsästäjä oli tähdännyt kohteeseensa kahdesti puolipolviasennosta. Hän kertoi nähneensä tähtäimessä mustaa ja vihreää, eli metson sulkapeitteelle tunnusomaista väritystä.

Viiden hengeen pyöräseurueessa toisena polkenut maastopyöräilijä oli pukeutunut mustiin, mutta hänellä oli vihreä liivi.

– Ajattelin siinä tilanteessa, että metsosta näkyy kaulan tyvi, täkkä eli rinta, sekä selkä. Tässä tilanteessa pyrstöä ei näkynyt eikä kaulan loppuosaa. Metsolla on kaulan tyvessä vihreää ja se näkyy selvästi. Näin myös tässä tilanteessa, tätä vihreää. En kuitenkaan varmuudella tunnistanut sitä linnuksi, metsästäjä kertoi poliisikuulusteluissa.

Lokakuinen sunnuntaiaamupäivä oli pilvinen. Maassa ja puiden oksilla oli muutaman sentin lumikerros. 

Näki "jonkin mustan tipahtavan"

Kiikaroinnin aikaan metsästäjä näki tähtäimessä muutakin liikettä ja ymmärsi, että kohteessa voi metson sijaan "olla vaikka mikä". Hän nousi ylös, koska ei aluskasvillisuuden peittämän näkyvyyden vuoksi olisi pystynyt muutenkaan ampumaan ala-asennosta.

Metsästäjä arveli tähdänneensä kohteeseen noin minuutin, korkeintaan kaksi. 

– Ajattelin, että en ammu. Mietin, että kävelen tarkemmin katsomaan, mikä siellä on.

Metsästäjä kertoi nousseensa ylös, ja tässä vaiheessa aseen herkistin olikin toiminut.

– Siirsin katseeni pois kiikarin ristikolta, ja tässä vaiheessa ase laukesi. Näin jonkun mustan tipahtavan, hän kertoi. 

Laukauksen jälkeen metsästäjä  kuuli ampumissuunnasta uhrin ja muiden pyöräilijöiden ääniä. Hän kuvitteli koko ajan olleensa noin kilometrin päässä ulkoilureitistä.

– Silloin mietin, että ei helvetti, mitä siellä on ja ajattelin, että ne varmaan huutavat, että ei saa ampua tai muuta sellaista. Kävelin kohti ja totuus paljastui minulle. Maassa makasi mies, joka oli vielä tajuissaan. Olin ensimmäisenä paikalla, metsästäjä kertoi poliisikuulusteluissa.

Vainaja kuljetettiin pois ahkiossa

Kaksi muuta pyöräilijää alkoivat välittömästi elvyttää kaveriaan. He saivat saivat lääkintähelikopterista elvytysohjeita, mutta avun saapuminen onnettomuuspaikalle erämaahan kesti noin kaksi tuntia.

Ensimmäisenä paikalle saapui Savukosken vapaapalokuntaan kuuluva henkilö. Poliisit saapuivat paikalle Rajavartiolaitoksen mönkijällä. Vainaja kuljetettiin lopulta mönkijän vetämässä ahkiossa vaativassa maastossa noin 10 kilometrin matka Kemijärven terveyskeskukseen jatkotutkimuksiin.

Kuulusteluissa kartoitettiin tapahtumahetken yksityiskohtien ja aseen laukaisuteknisten tietojen lisäksi metsästäjän vireystilaa tapahtumahetkellä.

Hän oli kertomansa mukaan kävellyt aamupäivän aikana noin kuuden kilometrin matkan, ja noin kymmenen kilometrin matkan parina aiempana päivänä.

Mies kertoi nukkuneensa edellisen yön erittäin hyvin ja olleensa "oikein iloisella" mielellä ennen tapahtunutta. Hän kertoi uusineensa silmälasinsa loppukesästä, eli näkökyvynkään kanssa ollut ongelmia.

– Tilanne oli minulle ihan sumuinen, en voinut uskoa, että näin on käynyt, metsästäjä kuvaili tuntemuksiaan.

Poliisihallitus: pienikin hipaisu riitti 

Metsästäjä kertoi harrastaneensa metsästystä noin 15-vuotiaasta saakka. Lintukiväärin hän oli hankkinut lähes 30 vuotta sitten. 

Metsästäjän mukaan ase laukeaa herkistimen kanssa melkein hipaisemalla, ja samanlainen tähtäämätön laukaus oli lähtenyt lintumetsällä ennenkin – mutta osunut kuitenkin kohteeseen.

Ase toimitettiin Kemijärven poliisiasemalta Poliisihallituksen asehallinnolle tarkistukseen. Tarkoitus oli selvittää, oliko laukaisukoneistossa sellaista vikaa, jonka vuoksi ase voisi laueta itsestään. Metsästäjä ei sanojensa mukaan ollut koskaan säätänyt aseen laukaisukoneistoa, koska siihen ei ollut tarvetta.

Poliisihallituksen lausunnon mukaan aseen laukaisukoneisto olikin kunnossa ja toimi suunnitellusti, mutta aseen herkistin oli säädetty liian herkäksi. Lausunnon mukaan riski vahingonlaukseen oli siksi olemassa.

Herkistimen ollessa päällä, ase olisi voinut laueta esimerkiksi pudotuksen voimasta. Jo pienikin sormen hipaisu riitti aseen laukeamiseen.

"Ajattelen omaisten tuskaa"

Metsästäjää syytetään metsästysrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan kuolemantuottamus oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, ja metsästäjä oli käsitellyt asetta huolimattomasti. Syyttäjä vaatii miehelle yli kahden vuoden mittaista vankeusrangaistusta.

Metsästäjä myönsi menetelleensä huolimattomasti ja syyllistyneensä metsästysrikokseen. Hän kuitenkin kiisti tekoon liittyvän tahallisuuden ja törkeän huolimattomuuden. Törkeän kuolemantuottamuksen sijaan hän myönsi syyllisyytensä perusmuotoiseen kuolemantuottamukseen. 

– Minun mielestä tämä on vahinko. Rikoshan se tietty varmasti on, jos ihminen kuolee sitä ei voi oikein puolustella millään, mies totesi kuulusteluissa.

– Olen pahoillani surusta ja vahingosta. Ajattelen kyllä tätä omaisten tuskaa tässä asiassa.

Turman uhri oli pääkaupunkiseudulla asuva kolmekymppinen mies, joka oli kokenut luontoharrastaja ja eräopas.

Tapausta alettiin käsitellä Lapin käräjäoikeudessa viime torstaina. Tuomio asiassa annetaan myöhemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja