Merimies-Unionilta lakkovaroitus kauppamerenkulkuun ja jäänmurtajille – "Vahingollinen myös Suomen meritse kulkevalle ulkomaankaupalle"

Merimies-Unioni on jättänyt koko Suomen kauppamerenkulkua ja myös jäänmurtajia koskevan lakkovaroituksen. Lakko alkaisi 1. maaliskuuta. Asiasta kertoo työnantajaosapuoli Suomen Varustamot ry.

Jäänmurtajia operoivan Arctian mukaan lakko osuisi ajankohtaan, jona jääolot Suomen merialueilla ovat haastavimmillaan.

Jäänmurron pysähtyminen tarkoittaisi seisahdusta myös meritse kulkevalle ulkomaankaupan viennille ja tuonnille.

Arctian mukaan se ei pysty turvaamaan Suomen talvista meriliikennettä, jos miehistö tai konepäällystö on lakossa.

– Lakko kotimaan merialueiden jäätilanteen ollessa haastavimmillaan olisi hyvin vahingollinen paitsi meille myös koko Suomen meritse kulkevalle ulkomaankaupalle, toteaa valtio-omisteisen Arctian vt. toimitusjohtaja Kim Höijer tiedotteessa.

Neuvotteluja takana vasta reilut pari viikkoa

Merimies-Unionin nykyinen työehtosopimus on voimassa tämän kuun loppuun ja neuvottelut uudesta aloitettiin tammikuun lopulla.

Työnantajapuolen mukaan Merimies-Unionin edustamien työntekijäryhmien palkat jäänmurtajilla ovat nykyisellään noin 30 prosenttia korkeammat kuin merenkulkualalla yleisesti.

Lisäksi työsuhteiden ehdot ovat merkittävästi paremmat kuin vastaavilla henkilöstöryhmillä muilla suomalaisilla aluksilla, Arctia sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat