Menossa työhaastatteluun? Neljä yllättävää keinoa, joilla varmistat onnistumisen

Miten pärjätä työhaastattelussa? Lue vinkit!

Olet menossa tärkeään työhaastatteluun, ja olet hermoromahduksen partaalla. Huono uutinen on se, että hermostuminen on este onnistuneelle työhaastattelulle. Hyvä uutinen taas se, että Mashable-sivuston mukaan näillä neljällä keinolla voit rauhoittaa mielesi – ja esiintyä haastattelussa eduksesi.

1. Asennoidu henkisesti uudelleen

Mielen asemoiminen tietoisesti uudelleen on psykologinen keino negatiivisten tunteiden tunnistamiseen ja muokkaamiseen positiivisiksi haasteiksi. Tutkimusten mukaan ihmiset suoriutuvat paremmin, kun he suhtautuvat vaikeisiin tilanteisiin haasteina eivätkä uhkina. Työhaastattelu on erinomainen tilaisuus käyttää tätä tekniikkaa hyväksi.

Kun pohdit asiaa, haastattelu on itse asiassa yksilösuoritus. Tilanne koetaan ahdistavana, kun kaikki katseet kohdistuvat haastateltavaan, jonka suoritus on tilanteessa keskiössä. Tutkimusten mukaan voit kuitenkin suurissa määrin vaikuttaa siihen, kuinka tilanteeseen suhtaudut ja näin parantaa suoritustasi.

Ajattele haastattelu haasteena, josta sinun täytyy päästä yli, ja parannat mahdollisuuksiasi onnistua. Ennen työhaastatteluun lähtemistä, hoe mielessäsi mantraa siitä, että tämä on haaste eikä uhkaava tilanne. Tämä auttaa sinua suoriutumaan paremmin haastattelussa.

2. Jauha purkkaa

Cardiffin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ne työntekijät, jotka jauhoivat purkkaa, olivat vähemmän stressaantuneita työssään. Samassa tutkimuksessa myös säännöllisesti purkkaa jauhavien opiskelijoiden havaittiin olevan vähemmän stressaantuneita, ja he saivat myös enemmän aikaan.

St. Lawrencen yliopiston tutkimuksessa taas havaittiin purkan jauhamisen vaikuttavan positiivisesti lyhytaikaiseen muistiin, elämänkertamuistiin ja tiedon prosessointinopeuteen. Jauhamisliike saa veren virtaamaan päähän, mikä kiihdyttää hermotoimintaa ja tekee keskittymisestä helpompaa.

Purkan jauhaminen ennen työhaastattelua voi auttaa sinua keskittymään keskusteluun, muistamaan tärkeät tiedot ja poistaa turhaa stressiä. Lisäksi varmistat raikkaan hengityksen. Mutta muista heittää purkka roskiin ennen h-hetkeä – kukaan haastattelija ei halua kuunnella puhettasi maiskutuksen lomasta.

3. Hymyile

Kun keskityt vastaamaan haastattelijoiden kysymyksiin ja muistamaan kaikki ne positiiviset puolesi, jotka haluat mainita, saatat unohtaa hymyillä. Jopa 38 prosenttia työnhakijoista on niin keskittynyt haastatteluun, että unohtaa hymyillä.

Hymyily on tärkeää uusien ihmisten tapaamisessa, sillä se antaa kuvan mukavasta tyypistä, jonka kanssa on helppo tehdä töitä. Hymy on erityisen tärkeää asiakaspalvelutehtäviin hakiessa. Lisäksi hymyily haastattelun aikana saa sinut oikeasti tuntemaan olosi iloisemmaksi ja rentoutuneemmaksi. Jopa pakotettu hymy voi saada sinut paremmalle tuulelle, jolloin hymykin muuttuu lopulta luonnolliseksi.

4. Matki kehonkieltä

Meillä on tapana pitää ihmisistä, jotka muistuttavat meitä itseämme. Haastattelijan kehonkielen matkiminen saattaa synnyttää positiivisia tuntemuksia haastattelijassa ja tehdä hänestä vastaanottavaisemman.

Jos haluat vakuuttaa haastattelijasi siitä, että olet oikea henkilö valittavaksi tehtävään, matki hienovaraisesti hänen eleitään. Kiinnitä huomiota äänensävyyn ja -painoihin, kehonkieleen, ryhtiin ja vartalon suuntaan. Älä matki ihan jokaista liikettä, tai alat vaikuttaa kummalliselta mahdollisen työnantajasi silmissä. Kehonkielen matkiminen saa haastattelijan alitajuisesti samaistumaan sinuun ja olemaan kanssasi helpommin samaa mieltä.

Mitä värejä valita päälle työhaastatteluun? Katso videolta, mitä eri värit viestivät.


Lähde: Mashable

Lue myös:

    Uusimmat