Matot kannattaa pestä alkukesästä – muista huolellinen kuivaus!

Alkukesä on parasta aikaa mattojenpesulle, koska silloin matot kuivuvat ulkona parhaiten. Marttaliiton Teija Jerkku kertoo, miten mattojen käsinpesu onnistuu parhaiten.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkun mukaan mattoa ei yleensä tarvitse imuroida ennen käsinpesua, ellei matto ole erittäin likainen. Pelkkä ravistelu riittää.

Mattojen pesuaineeksi Jerkku suosittelee nestemäistä mäntysuopaa.

– Jotkut käyttävät matonpesussa myös neutraalia käsiastianpesuainetta. Jos käyttää jauhemaista pesuainetta, aine kannattaa kunnolla liottaa sangossa, ennen kuin sitä käyttää.

Mattoharjana voi käyttää esimerkiksi juuriharjaa.

– Ei kannata ostaa hirveän kovaa harjaa, jotta harja on hellävaraisempi matolle, Jerkku muistuttaa.

Jos matonpesijä kärsii selkäongelmista, voi pesussa kokeilla pitkävartisen harjan käyttöä, jolloin pesun aikana ei tarvitse kumarrella niin paljon kuin tavallisesti.

Pesu kuteen tai raitojen suuntaisesti

Käsinpestäessä matto pitää ensin kastella kunnolla märäksi, ja lisätä sen jälkeen pesuliosta maton päälle. Pesuaineen voi antaa vaikuttaa hetken aikaa ennen harjaamista.

Matto kannattaa pestä kuteen suuntaisesti päästä päähän.

– Jos matossa on  raitoja, matto kannattaa ehkä pestä raitojen suuntaisesti. Raitamatto kannattaa laittaa kuivumaankin raitojen suuntaisesti. Jos matosta valuu veden mukana väriä, se valuu sitten raidan suuntaisesti, sanoo Jerkku.

Pesuainetta ei kannata käyttää liikaa, sillä silloin maton huuhteleminen on paljon työläämpää.

– Kun huuhtelet mattoa, ja kokeilet käsin maton pintaa, on matto tarpeeksi hyvin huuhdeltu, kun pinta ei enää tunnu liukkaalta. Mattoa kannattaa huuhdella useamman kerran, ja aina välillä sitä voi rullata ja puristella jalkojen alla, tai käyttää mahdollisuuksien mukaan mattomankelia.

Jerkku ei suosittele painepesurin käyttöä mattojen pesussa.

– Tiedän kyllä, että jotkut sitä käyttävät, ja jokin matto saattaa kestääkin sen hyvin. Mutta en kyllä uskalla suositella sitä, sillä painepesurin suihku saattaa olla todella kova.

Vältä suoraa aurinkoa

Perusteellinen kuivaus on matonpesussa tärkeää. Jos mattoa ei kuivaa kunnolla, matto saattaa homehtua.

– Matto homehtuu helposti etenkin silloin, kun sen laittaa pesun jälkeen kosteana säilöön, esimerkiksi muovin sisälle, sanoo Jerkku.

Etenkin ohuet räsymatot kuivuvat hyvällä säällä melko nopeasti, jos matot vain laittaa kuivumaan ilmavasti tukevalle tangolle, ja kääntelee välillä mattoja.

Matot kannattaa Jerkun mukaan kuivata hieman varjoisassa paikassa tuulisena, lämpimänä päivänä. 

– Auringonvalo saattaa haalistaa maton väriä, ja jopa kellastuttaa mattoa, jos kyseessä on vaalea matto, sanoo Jerkku.

Vaikka mattoa ei kannata kuivata suorassa auringonvalossa, olisi hyvä, että matto kuivuisi melko nopeasti.

– Jos matto kuivuu kovin hitaasti, on se vaara, että se alkaa vähän haisemaan, sanoo Jerkku.

Kuivatuksen suhteen alkukesä on Jerkun mukaan parasta matonpesuaikaa, koska silloin ei ole vielä yökastetta samalla tapaa kuin myöhemmin kesällä.

Katso myös Marttojen matonpesuohjeet videolta!

Lue myös:

    Uusimmat