Matkailija, täältä saat todennäköisimmin superbakteerin

Lomatuliaisena superbakteeri 25:45

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut dosentti ja infektiolääkäri Anu Kantele kertoi, että tutkimuksen perusteella suurin osa antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista saadaan Intian niemimaalta.

Anu Kantele johti Clinical Infectious Diseases -lehdessä viime viikolla julkaistua suomalaistutkimusta, joka selvitti Pohjoismaiden ulkopuolella matkustaneiden suomalaisten matkan aikana saamien antibioottiresistenttien bakteerien riski- ja suojatekijöitä.

Kaikkiaan 21 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ihmisistä sai matkan aikana niin sanotun ESBL-bakteerin, joka on vastustuskykyinen tavallisimmin hoidossa käytetyille antibiooteille.

– Kaikista eniten näitä bakteereja tuotiin Intian niemimaalta: sieltä tulleista matkailijoista 46 prosenttia kantoi suolessaan tällaista bakteeria. Lähes yhtä paha oli Kaakkois-Aasia. Selkeä, mutta pienempi riskialue oli Afrikan manner, samoin kuin Itä-Aasia ja Lähi-itä olivat vähän pienemmän riskin alueita, mutta selviä riskialueita kuitenkin, Kantele sanoi lähetyksessä.

Tutkimukseen osallistuneista 40:stä Etelä-Amerikkaan matkustaneesta ihmisestä kukaan ei tuonut mukanaan ESBL-bakteeria.

– Se on siitä kiinni, että se ryhmä oli suhteellisen pieni. Suomalaiset eivät kuitenkaan paljon Etelä-Amerikkaan matkusta. Muissa tutkimuksissa on nähty, että kyllä sieltäkin niitä tuodaan.

Mitkä kaikki tekijät nostavat riskiä saada superbakteeri matkoilla? Mitä vaaraa bakteerista on, jos sen kantaja pysyy oireettomana? Miten bakteerin saamista voi välttää? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja