Master and Commander - Maailman laidalla (Master and Commander: The Edge of the World)

USA 2003. Ohjaus: Peter Weir. Käsikirjoitus: Peter Weir & John Collee, perustuu Patrick O'Brianin romaaneihin. Kuvaus: Russell Boyd. Leikkaus: Lee Smith. Lavastus: William Sandell. Musiikki: Klaus Badelt, Iva Davies Christopher Gordon, Richard Tognetti. Tuotanto: Samuel Goldwyn Jr., Duncan Henderson, John Bard Manulis, Peter Weir. Pääosissa: Russell Crowe, Paul Bettany, James D'Arcy, Edward Woodall, Chris Larkin, Max Pirkis, Jack Randall, Max Benitz, Lee Ingleby, Richard Pates, Robert Pugh , Richard McCabe, Ian Mercer, Tony Dolan , David Threlfall. Kesto: 140 min.

Taitava ja tinkimätön australialaisohjaaja Peter Weir on pitänyt hiljaiseloa sitten loistavan tositv-parodian Truman Show (1998). Nyt hän loihtii eteemme upean meriseikkailun Master and Commander. Patrick O'Brianin menestyneihin romaaneihin perustuva kertomus on hienoa tarinankerrontaa, joka on puettu arvonsa mukaiseen elokuvalliseen asuun.

Russell Crowe esittää kapteeni "Lucky Jack" Aubreya, joka kipparoi englantilaista purjealus Surprisea. Eletään vuotta 1815 ja Aubrey laivoineen on komennettu Brasilian rannikolle estämään Napoleonin sotalaivan Acheronin yritykset levittää sota kaukomaille. Alkaa melkoinen kissa ja hiiri -leikki, jonka keskellä kapteeni Aubreyn ystävä, laivan kirurgi tohtori Stephen Maturin (Bettany) halajaa miehistön paikkailun keskellä koskemattomille Galapagos-saarille etsimään tuntemattomia eläinläjeja. Aubrey on enemmän kiinnostunut valtaamaan omaa laivaansa isompi ja vaarallisempi Acheron.

Weirin kerrontaa leimaa ihailtava selittelemättömyys. Tarina onnistuu välttämään kaikki Hollywoodin seikkailudraamojen karikot, joissa kertomus pitkittyy henkilöiden ja jännitteiden taustoituksilla. Aubreyn ja kirurgin ystävyys, laivan keskenkasvuiset upseerit, sotalaivan rutiini taisteluineen ja ryyppäjäisineen - kaikki maalataan katsojan eteen vallitsevana tilana, joka ei selityksiä kaipaa. Asiat asioina -filosofia antaa täten tilaa hienolle tarinalle, jossa myös henkilöhahmot kehittyy - mutta ei kuitenkaan Hollywoodin siirappia tihkuvin nostatuksin.

Elokuvan keskiössä on kapteeni Aubreyn ja tohtori Maturinin ystävyys, joka kattaa niin yhteisen soittoharrastuksen kuin kulttuurien yhteentörmäyksetkin. Tohtori on yksinäinen järjen ääni, luonnontietelijä uskomusten täyttämässä maailmassa. Aubrey on taas taidokas merikarhu, joka hallitsee asemansa valtavan sosiaalisen paineen.

Weirin kerronta hersyy huumoria, joka on henkireikä sodan melskeen keskellä niin elokuvan henkilöhahmoille kuin katsojalllekin. Kuvallisesti teos on upea, tehosteet ovat uskottavia ja taistelut kerrassaan riipiviä. Tykkien rautakuulat repivät laivan laidat säleiksi valtavalla voimalla, mutta mitään ylenpalttisia räjähdyksiä ne eivät aiheuta. Uskottavuutta sekin.

Russell Crowe on jälleen vakuuttava. Hän luo Jack Aubreysta täyteläisen henkilöhahmon, joka vetoaa uskottavuudellaan ja samaistuttavuudellaan. Aubrey on Crowen tulkitsemana reilu esimies, joka kestää päätöstensä paineet. Syvemmältä löytyy myös aitoa inhimillisyyttä. Paul Bettany puolestaan tekee upean roolin laivan kirurgina, jonka käsityskyky ja mielenkiinto yltää pitkälle laivan laitojen ulkopuolelle. Hän on sekä Aubreyn vastavoima että tukija. Bettanyn ja Crowen yhteistyö kukoistaa yhtä loisteliaasti kuin Kauniissa mielessäkin. Lisäksi elokuva vilisee monia hienoja sivuosia, joista jokainen tuo oman ihmisen kokoisen lisänsä vahvaan kertomukseen.

Peter Weir tekee jälleen hienoa työtä. Hän luotsaa kankaille upean seikkailun, jossa draaman jännite pysyy ja joka herättää ajatuksia, mutta on silti viihdyttävä ja liikuttava kokemus. Master and Commander on upea elokuva.

Teksti: Jari Rantala
Kuva: FS Film

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja