Maskeja suositelleen ryhmän selvityksessä puutteita – STM vastaa: Tähän Suomen kasvomaskisuositus perustuu

2:24
Viime keväällä maskikohun aiheuttaneen Eroon koronasta -ryhmän tutkimuksessa on paljastnut vakavia puutteita.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) julkaisi viime keväänä kirjallisuuskatsauksen, jonka mukaan maskeista ei ollut merkittävää hyötyä.  

Tätä seurasi Eroon koronasta -ryhmän selvitys, jonka tulos oli päinvastainen.  

MTV Uutisille asiantuntija kuitenkin arvioi tänään, että ryhmä selvitys on lähinnä mielipidekirjoitus. Myös ryhmä itse myöntää puutteet MTV Uutisille.

Mihin nykyinen maskisuositus siis perustuu? 

Kysyimme asiaa STM:stä, jonka mukaan maski on “otettu mukaan yhdeksi epidemian torjuntakeinoksi muiden toimien lisäksi hybridistrategian toimintasuunnitelmaan”. 

– Kasvomaskisuositus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen, jotka suositusta antaessaan nojautuvat WHO:n ja ECDC:n suosituksiin ja niiden taustalla olevaan tutkimusnäyttöön, vastaa erityisasiantuntija Laura Järvelä STM:stä sähköpostilla.   

Järvelä kirjoittaa, että maskit eivät yksin ole riittävä keino epidemian ehkäisyssä, mutta sen käyttöä suositellaan täydentävänä toimena.  

– Ensisijaisina toimenpiteinä ovat fyysisen etäisyyden pitäminen, sosiaalisten kontaktien välttäminen sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia. 

Kasvomaskisuosituksen tarvetta hallitus arvioi Järvelän mukaan kesällä, ja peilaa asiaa epidemiatilanteeseen.  

Lue STM:n koko vastaus:  

Miksi Suomessa on kasvomaskisuositus? 

Suositus kasvomaskien käytöstä väestölle on otettu mukaan yhdeksi epidemian torjuntakeinoksi muiden toimien lisäksi hybridistrategian toimintasuunnitelmaan. Kasvomaskisuositus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen, jotka suositusta antaessaan nojautuvat WHO:n ja ECDC:n suosituksiin ja niiden taustalla olevaan tutkimusnäyttöön. Tämän hetkisen tiedon perusteella kasvomaskit eivät yksin ole riittäviä epidemian ehkäisyssä, mutta kasvomaskien käyttöä suositellaan täydentävänä toimena. Ensisijaisina toimenpiteinä ovat fyysisen etäisyyden pitäminen, sosiaalisten kontaktien välttäminen sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia. 

Miten suositusta muutetaan, kun rokotukset etenevät, ja kun epidemia hiipuu?  

Suositusten ja rajoitusten purkamista on käsitelty valtioneuvoston julkaisussa Suuntaviivat covid-19-epidemiaan liittyvien rajoitustoimien ja –suositusten hallitulle purkamiselle. Julkaisun mukaisesti valtakunnallisen kasvomaskisuosituksen tarvetta arvioidaan uudelleen kesällä epidemiatilanteen mukaisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja