Masennuksen hoitoon uusi lääkärien suositus: Nettiterapia

Käypä hoito -suositus esittää nettiterapiaa avuksi masennuksen hoitoon. Lääkäriseura Duodecimin ja Psykiatriayhdistyksen hoitosuosituksiin on lisätty nettiterapia nyt ensimmäistä kertaa.

Suomessa on kehitetty yksi nettiterapiaa antava ohjelma, joka on yleisesti tarjolla. Kansainväliset kokemukset nettiterapian käytöstä ovat hyviä. Nyt lääkäreitä kannustetaankin antamaan potilailleen lähetteitä nettiterapiaan. Terapian antajista on huutava pula, joten uusi hoitosuositus tulee tarpeeseen.

– Lääkkeitä on tarjolla aina, mutta psykoterapian antajia ei ole tarpeeksi, sanoo kehittämispäällikkö Olavi Lindfors Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Oireita joka viidennellä Suomessa

Joka viides suomalainen kärsii vuosittain jonkinlaisista masennuksen oireista. Hoitoa vaativaa masennusta sairastaa noin viisi prosenttia.

Masennus tulee kansantaloudelle kalliiksi. 35 000 työikäistä on sen vuoksi sairaseläkkeellä. Tämä maksaa yli 500 miljoonaa euroa. Sairauslomat lisäävät kustannuksia yli sadalla miljoonalla eurolla.

Masennusta hoidetaan lääkkeillä ja terapialla, toisinaan vain toisella näistä. Psykoterapian ja lääkkeiden yhdistelmä on tehokkain hoitomuoto masennuksen hoidossa, todetaan uudessa Käypä hoito -suosituksessa.

– Tämä hoitosuositus korostaa enemmän kuin ennen yhdistelmähoitoja, joissa lääkkeitä ja terapiaan annetaan rinnakkain. Näiden hoitomuotojen yhtäaikainen käyttö on tuloksellisempaa kuin kummankaan yksinään, summaa Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä.

Masennuksen hoitosuosituksen päivitti lääkäriseura Duodecimin ja Psykiatriyhdistyksen asettama työryhmä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja