Masennukseen sairastunut suosikkilaulaja: Pääni oli kuin tv-ruudun lumisade

Matti Esko on antanut rohkeasti kasvot masennukselle, johon hän sairastui 1990-luvun lopussa. Laulaja kertoo Studio55.fille, miten hän selvisi vaikeasta elämänvaiheesta ja mitä hän siitä oppi.

Pitkän linjan musiikkimies Matti Esko aloitti laulu-uransa 1960-luvulla. Menestystä riitti vuosien mittaan tasaisen varmasti, kunnes eteen tuli totaalinen pysähdys.

Matti Esko sairastui masennukseen − olotilaan, jota laulaja sen enempää kuin hänen perheensäkään eivät aluksi osanneet tunnistaa.

− Minulla oli jatkuvasti paha olla. Kaikki oli mustavalkoista. Saunaan kun menin, ei tullut lämmin, kun kehokaan ei toiminut. Pahinta oli epätietoisuus. Mikä minua vaivaa, laulaja tuskaili.

Tilanne kärjistyi, kun Matti Eskolta meni yks kaks ennen keikkaa taju. Herättyään laulajan pää oli täysin tyhjä. Kuka minä olen?

− Se oli kauhea tunne. Sitten tajusin, että minulla on keikka, enkä tiedä, mitä laulaisin. Pää oli kuin television kuvaruudun lumisade.

Artistin ei auttanut muuta kuin astua estradille. En muista mitään, sanokaa mitä laulan, Matti Esko pyysi hätääntyneenä bändiltään.

− He alkoivat soittaa, ja sitten laulu vaan alkoi tulla selkäytimestä.

Sairastuminen monen tekijän summa

Vaimo kärräsi miehensä tarkempiin tutkimuksiin, joissa oudot tuntemukset saivat nimen. Diagnoosi toi Matti Eskolle valtavan helpotuksen.

− Kun sain tietää, että sairastin masennusta, aloin toipua. Minulle suositeltiin lääkkeitäkin, mutta en halunnut niitä. Koin saavani riittävästi apua muuten.

Ammattilaisen vastaanotolla Matti Esko alkoi ymmärtää syitä, jotka johtivat masennukseen. Sairastuminen oli monen tekijän summa. Laulajan työn kanssa asialla ei ollut kuitenkaan tekemistä.

− Lähestyin 50 ikävuotta, penskat muuttivat kotoa pois. Tässäkö tämä on, olin miettinyt.

− En ollut myöskään surrut äidin, isän ja velipojan kuolemaa. En muka ehtinyt töiden vuoksi, vaikka surut pitäisi surra pois. Tämäkin oli yksi tekijä, Matti Esko summaa.

"Olin kuin lasikuvun alla"

Seuraava vuosi oli laulajan sanoin aaltoliikettä ees taas. Matti Esko otti keikoista kaksi kuukautta taukoa ja vetäytyi vaimonsa kanssa perheen mökille.

− Minusta tuntui, etten osaa mitään. Ihan kuin olisin ollut lasikuvun alla. Masennuksessa tulee myös herkästi alkoholi kuvioihin, mutta itse ole koskaan lätrännyt.

Perheen tuen ohella Matti Esko löysi vertaistuen merkityksen siinä määrin, että lupautui lopulta auttamaan itsekin muita saman kokeneita. Masennus paljastui yllättävän yleiseksi sairaudeksi; tapauksia löytyi jopa omasta lähipiiristä.

Yllätys nurkan takana

Masennuksen jälkimainingeissa Matti Eskoa odotti vielä toinen terveyshaaste. Ensin präkäsi pää, sitten sydän, laulaja sanailee.

Vitsin paikka sydämen toimintahäiriö ei silti ollut. Onneksi apua oli saatavilla nopeasti.

− Vasenta kättäni alkoi kiristää. Tajusimme heti, että kyseessä on sydän. Olin täyttänyt 50 vuotta, kun minulle tehtiin pallolaajennus.

Matti Esko selvisi koettelemuksesta säikähdyksellä. Tänä päivänä hän voi hyvin sekä psyykkisesti että fyysisesti. Terveyshaasteista opitut eväät kulkevat yhä mukana.

− En hötkyile enää, vaan olen ihan rauhassa. Asiat tuppaavat selviämään, 63 vuoden ikään ehtinyt laulaja toteaa tyynesti.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja