Mars näöntarkastukseen! Nämä silmäsairaudet yleistyvät vanhetessa

Specsavers Finlandin tuotejohtaja ja optikko Erkki Tala neuvoo, miksi ja kuinka usein ikäihmisten pitäisi käydä näöntarkastuksessa.

Kaikkien näkö heikkenee

Silmälasien tarve ilmenee arkipäivän tilanteissa. Pienestä lehden tai television tekstistä on vaikea saada selvää.

– Huono näkö vaikeuttaa arjen harrastustoimintoja, kuten neulomista tai maalaamista, optikko Erkki Tala kuvailee.

Lähinäkeminen lähtee heikkenemään iän myötä. Ensimmäiset oireet alkavat näkyä 40 ikävuoden korvilla, jolloin moni hankkii niin sanotut lukulasit.

– Lasit tarvitaan, koska silmä ei pysty enää tekemään itse lähitarkennusta, Tala selvittää.

Kun on tultu riittävän alas, tilanne voi olla melko stabiili. Lähestyttäessä 70 vuoden ikää, näkökykyyn alkavat vaikuttaa silmäsairaudet.

Kahden vuoden välein tarkastukseen

Silmät pitäisi käydä tarkistuttamassa noin kahden vuoden välein. Vaikka näön kanssa ei olisi ongelmia, ikä tuo mukanaan silmäsairauksia.

Harmaakaihi on puhtaasti yleisimmin ikään liittyvä sairaus. Se aiheuttaa silmän linssin samentumista. Myös silmänpohjan rappeuma on ikäihmisten sairaus.

– Silmänpainetauti eli glaukooma ei liity puhtaasti ikään, vaan siihen vaikuttaa perinnöllisyys, Tala sanoo.

Specsaversin viime vuonna teettämän TNS Gallupin tutkimuksen mukaan kolmasosa yli 70-vuotiaista vastaajista ei ole käynyt näöntarkastuksessa yli kahteen vuoteen.

Silmälääkärille voi olla vaikea päästä ja toisaalta heikkenevään näköön tottuu huomaamattaan. Tarkastukseen menemistä pitkitetään myös taloudellisista syistä.

– Kun on pieni eläke, silmälasit ovat iso investointi. Hintoja kannattaa vertailla, Tala toteaa.

Rohkeasti avustamaan vanhuksia

Ulkopuolisen avun puute ja vaikeus päästä liikkeelle yksin on yleisin syy, miksi tarkastuksesta pinnataan. Useat vastaajat sanoivat, että on hankala mennä yksin tarkastukseen, jos silmälääkäri tai optikko ei ole lähellä.

Lähes jokaisella on läheisiä, jotka ovat tuossa elämän vaiheessa. Olisi luonnollista, että lapset auttaisivat vanhempiaan pääsemään säännöllisesti tarkastukseen.

– Nuoremmat eivät ehkä tule ajatelleeksi, kuinka tärkeä hyvä näkeminen voi olla. Vanhusten askareet ovat paljon käsillä tekemistä, Tala huomauttaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat:Erkki Tala ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja