Mainos

Marlon Brando kuollut

Näyttelijälegenda Marlon Brando on menehtynyt 80-vuoden iässä kotonaan Los Angelesissa. Brando tunnetaan mm. elokuvista Kummisetä ja Alaston Satama, joista hän sai myös Oscar-palkinnot.

Fox-televisioyhtiön mukaan Marlon Brando kuoli eilisiltana losangelesilaisessa sairaalassa. Kuolinsyytä ei kerrottu.

Brando sai Oscar-palkinnon vuonna 1955 osastaan elokuvassa Alaston satama sekä 1972 elokuvasta Kummisetä. Hän kieltäytyi kuitenkin ottamasta vastaan Kummisetä-Oscariaan vastalauseena Amerikan intiaanien kohtelulle.

Brandon muita kuuluisia elokuvia ovat olleet muun muassa Viva Zapata!, Vihan riivaama, Armottomat, Viimeinen Tango Pariisissa ja Ilmestyskirja. Nyt. Vihan riivaaman Brando myös ohjasi itse.

Brando syntyi vuonna 1924 Omahassa Nebraskan osavaltiossa. Hänet lähetettiin sotilasakatemiaan, josta hänet kuitenkin erotettiin. Brando suuntasi New Yorkiin, missä hänen sisarensa jo opiskelivat draamaa.

- Marlonin ei tarvinnut koskaan todella opetella näyttelemään. Hän osasi ... Mikään inhimillinen ei ollut hänelle vierasta, Brandon silloinen opettaja kertoi.

Vuonna 1946 arvostelijat valitsivat Brandon Broadwayn lupaavimmaksi näyttelijäksi. Varsinainen läpimurto tuli vuotta myöhemmin Tennessee Williamsin Viettelyksen vaunu -näytelmässä. Saman eli Stanley Kowalskin roolin Brando näytteli myös elokuvassa (1951).

Brandon suorituksia elokuvissa Viimeinen tango Pariisissa (1972) ja Ilmestyskirja. Nyt (1979) sekä ylistettiin että haukuttiin. Brando oli itse kuitenkin kovin kriitikkonsa.

- Tähän päivään mennessä en osaa sanoa mistä Viimeinen tango Pariisissa -elokuvassa oli kyse, hän sanoi omaelämänkerrassaan vuonna 1994.

Brando eli pitkään ennen kuolemaansa eristyksissä ja syrjässä julkisuudelta Los Angelesissa. Hän kertoi 90-luvulla tehdyssä haastattelussa väsyneensä jatkuvaan suurennuslasin alla oloon.

- Minulla on ollut niin paljon surkeutta elämässäni, kuuluisana ja rikkaana, hän sanoi.

Kuuluisan näyttelijän yksityiselämään liittyi dramatiikkaa pojan murhatuomion ja tyttären itsemurhan myötä.

Brandolla oli kuitenkin 90-luvulla vielä joitakin pieniä rooleja elokuvissa, usein valtavilla palkkiosummilla.

Brandolla oli naimisissa kolmesti, ja hänellä on ainakin 11 lasta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 02.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.