Marjo sai flunssan oireita – vaipuikin koomaan ja pelastui viime hetkellä maksansiirrolla

25:54

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Marjo Lehtonen sai uuden maksan 17 vuotta sitten. Siirtoleikkaus tuli yllätyksenä hänelle itselleenkin.

– Oireeni alkoivat tyypillisinä flunssan oireina, Marjo Lehtonen kertoi lähetyksessä.

Pari viikkoa palloteltiin sitä, mistä oikeastaan oli kysymys.

– Sitten kun sain tiedon, että maksan toiminta alkaa pettää, niin menin melkein välittömästi tajuttomaksi.

Taudin kulku oli hyvin nopea. Marjoa hoitanut lääkäri Helena Isoniemi kertoi lähetyksessä, että viidessä päivässä Marjo meni puhuvasta potilaasta hengityskoneeseen syvään tajuttomuustilaan, maksakoomaan. Munuaiset eivät enää toimineet, ja sopivan maksan löytymisessä oli kyse tunneista tai muutamasta vuorokaudesta.

– Lähiomaisilleni sanottiin torstaina, että jos sunnuntaihin mennessä ei ole siirtoelintä, niin elämä päättyy siihen, Marjo sanoi.

Lopulta Marjo sai uuden maksan aivan viime hetkillä pohjoismaisen hätähaun kautta. Leikkauksesta herättyään hänellä oli paljon kysymyksiä.

– Olenko elänyt väärin, olenko tehnyt jotakin sellaista, että olisin itse tämän aiheuttanut? Mutta lääkärit sanoivat, että minulla oli tällainen äkillinen maksan tuhoutuminen tuntemattomasta syystä. Edelleenkään sitä syytä ei tiedetä.

Leikkauksen jälkeen huonokuntoinen Marjo joutui opettelemaan esimerkiksi istumisen ja kävelemisen uudelleen. Vuoden sairasloman jälkeen hän kuitenkin palasi 15 vuodeksi töihin.

– Sen jälkeen, kun arki alkoi sujua, tuli voimakas kiitollisuuden tunne siihen, että olin saanut niin sanotusti elämäni takaisin. Sen tajusi, kuinka lähellä kuolemaa oli ollut.

Kokemuksensa ansiosta Marjo on ymmärtänyt elämän rajallisuuden ja sen, kuinka hienoa on, että saa herätä joka päivä omasta sängystä.

– Sellaisen voimakkaan tunteen se on antanut, että olen onnellinen tänä päivänä tässä ja nyt. Olen saanut tosi hyvän siirtomaksan, joka on toiminut moitteettomasti. Olen itse yrittänyt pitää itsestäni huolta: liikunta, lepo, ravinto ovat ne kolme asiaa, joiden pitää olla tasapainossa. Kun lääkärit ovat tehneet ison työn ja olen saanut tämän siirtoelimen, niin nyt on minun vuoroni pitää siitä hyvää huolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja