Marja-marenkitorttu ja metsämarjakermatorttu 10.8.2000

toim. Sari-Leena Heilanen
Vieraana Nurmen leipomosta kondiittorit kahdessa polvessa, Veini ja Tommi Nurmi. He valmistavat herkullisia torttuja kesän marjoista ja kertovat Leipuriliiton 100v. juhlista.

Pohja:


100g voita
1 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja

Ranskalainen vaniljakreemi:


1/2 l maitoa
1/4 vaniljatanko
1/2 dl sokeria
2 keltuaista
1/4 dl sokeria
3-4 rkl tärkkelystä
(perunajauhoa tai ohrakasta tai maissijauhoa)

Kostutus:


2,5 dl vettä
1/5 dl sokeria
1 rkl viiniä

Marenki:


5 valkuaista
1,25 dl sokeria

Vaahdossa voi ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen samalla sekoittaen. Laita vehnäjauhot sekaan esim. siivilän läpi, jolloin taikinasta saadaan tasaisempi. Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista uunissa 175 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Kiehauta maito, vaniljatanko ja 1/2 dl sokeria keskenään kattilassa. Vatkaa keltuaiset ja 1/2 dl sokeria keskenään. Kaada 1/4 osa keitetystä maidosta munaseokseen ja sekoita. Ota seos pois lämmön lähteestä hetkeksi.

Lisää nyt loput keitetystä maidosta sekaan. Ja tilkkaan kylmään maitoa sekoitettu tärkkelys. Kypsennä kreemiä muutama minuutti hellalla samalla koko ajan hyvin sekoittaen.

Levitä tasaiselle alustalle esim. leikkuulaudalle tai pellille talouskelmua, johon levität kreemin jäähtymään. Laita vielä toinen pala talouskelmua kreemin päälle suojaksi, jotta se ei pääse kuivumaan. Laita kreemi hetkeksi jääkaappiin.

Saman aikaan voit kostuttaa torttupohjan esim. sokeri vedellä, johon on sekoitettu tilkka Port viiniä tai Madeira viiniä

Levitä nyt jäähtynyt kreemi keoksi torttupohjan päälle. Koristele torttu mustikoilla ja vadelmilla.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi keskenään. Muodosta kovasta valkuaisvaahdosta tortun päälle koristeellinen ristikko, ruskista ristikko kaasuliekillä. Koristele torttu lopuksi herukoilla.

Metsämarja-kermatorttu

Kakkupohja:

2 munaa
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 mm suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja

Kostutus:
2,5 dl vettä
1/2 dl sokeria

Koristelu:

3 dl vatkattua kermaa
3 dl metsämarjahilloa

Vaahdota munat ja sokeri keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokeri vaahtoon. Rasvaa ja korppujauhota halkaisijaltaan kaksi 20cm kokoista kakkuvuokaa. Laita torttupohja kypsymään uuniin 175 asteeseen noin 30 minuutiksi. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaa.

Kostuta jäähtynyt pohja ja laita kakkupohjan ympärille 20 cm kokoinen muottirengas. Sekoita kermavaahto ja marjahillo keskenään erillisessä kulhossa. Laita puolet kerma-marja seoksesta torttupohjan päälle. Aseta toinen pohja päälle ja loput kerma-marjaseoksesta. Anna tortun vetäytyä kylmässä ja poista rengas. Tarjoa.

Lue myös:

    Uusimmat