Marita, 73, pakeni pakkaseen pelkissä aamutossuissa, menetti tulipalossa koko omaisuutensa – suurin tunne on silti kiitollisuus

Juvalainen Marita Jurva, 73, menetti kotinsa tulipalossa joulukuun lopussa. Jäljelle jäivät vain vaatteet ja aamutossut, joissa Jurva pakeni paloa pihalle.

Silti päällimmäinen tunne on kiitollisuus. Jopa tuntemattomat ihmiset ovat tarjonneet apuaan, Jurva kertoo.

Marita Juva istui joulukuun lopulla katsomassa mäkihyppyä tv:stä, kun lähetyksestä katosi yllättäen kuva.

– Ihmetellessäni, miksi kuvaa ei näy miltään kanavalta, huomasin keittiön ikkunasta, että ulkona pimeässä oli välkkyviä valoja ja pihalla paloauto, Jurva kertoo.

– Ajattelin laittaa kengät jalkaan ja mennä ulos katsomaan, mistä on kysymys, kun oveen kolkutettiin, että äkkiä ulos, talo palaa.

Ensihoitaja ei saanut mitatuksi verenpainetta

Jurva ehti panna päälleen vain talvitakin ja jalkaansa aamutossut, kun oli jo mentävä. Ulkona Jurva huomasi, että hänellä oli puhelin kädessä.

Lopulta kolmikerroksinen seitsemän asuinhuoneiston talo, jonka alakerrassa Jurva asui, tuhoutui lähes täysin. Palokunta sai pelastetuksi vain ensimmäisen kerroksen rippeet ja autotallit.

Jurvan järkytys oli niin suuri, että ensihoitaja ei saanut ambulanssissa mitatuksi häneltä verenpainetta lainkaan.

– Sanoin hänelle, oletteko varmoja, etten ole mutaatio, Jurva kertoo nyt ja nauraa.

Tilanteen koko karuus iski Jurvan tajuntaan parin päivän päästä tapahtuneesta.

– Toisen yön jälkeen romahdin. Siinä vaiheessa, kun soitin vakuutusyhtiöön, puhelusta ei meinannut tulla mitään. Samoin, kun menin hakemaan uutta pankkikorttia pankista, ei tahtonut saada asiaa hoidettua. Mutta onneksi ystävätär oli mukana auttamassa.

”Enkelien oli näköjään tarkoitus säilyä”

Vaikka talon ensimmäinen kerros jäi pystyyn, Jurvan asunnosta ja omaisuudesta ei jäänyt juuri mitään jäljelle.

– Vuokraisäntäni, joka pääsi myöhemmin asunnon raunioissa käymään, toi minulle kotoani kaksi palossa pelastunutta enkeliä.

Ne kuuluivat Jurvan vuosien ajan keräämään noin 80 enkelin kokoelmaan.

– Niiden oli näköjään tarkoitus säilyä. Olenkin sanonut, että enkelikokoelma on minua tähän asti aina varjellut.

Myös valokuvien Jurva olisi halunnut säästyneen, samoin muutamien lastenlasten tekemien esineiden, mutta muuten Jurva ei omaisuudestaan murehdi. 

– Olen ollut hamsteri lapsesta lähtien, ja minulla oli tavaraa enemmän kuin laki sallii, Jurva toteaa.

Hätään joutuneita ei jätetty yksin 

Yksin Jurva ei jäänyt missään vaiheessa.

Palon aikana asukkaista pitivät huolta pelastuslaitoksen palopäällikkö ja ensihoitajat. Sen jälkeen Jurvan avuksi tuli hyvä ystävätär, jonka luokse hän pääsi yöksi ja jonka tuella hän pääsi pahimman yli.

– Olin ollut ihan hukassa ilman häntä. Jos olisi jäänyt heti yksin, voi olla, ettei olisi saanut aikaiseksi mitään, Jurva toteaa.

Apua alkoi tulvia

Sen jälkeen apua alkoi suorastaan tulvia eri paikoista.

– Ensimmäisenä minuun otettiin yhteyttä SPR:stä, ja kunnassakin reagoitiin jo paloiltana. Seurakunta laittoi Facebook-sivuilleen keräyksen, jossa ihmiset saivat lahjoittaa tavaraa meille ja antaa lahjakortteja liikkeisiin. Sieltä tuli televisiota ja mikroja. Naisten Lions Club lahjoitti meille uusia mattoja.

– Jopa tuntemattomat ihmiset pysäyttelevät kadulla ja kaupoissa kysyäkseen, olisiko mitään, mitä tarvitsen, ja voisivatko auttaa. Kotiin saakka on tultu tuomaan tavaraa. Juvan seurakunnan ja paikallisen SPR:n edustajat ovat taas olleet päivittäin yhteydessä ja kyselleet, miten voin.

1:08
Kittilän Levillä kuun alussa syttyneestä tulipalosta aiheutui noin 2,5 miljoonan euron vahingot, arvioi Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

”Tämmöisessä tilanteessa huomaa, että maailma on enkeleitä täynnä”

Avun määrä ja ihmisten auttamishalu ovat Jurvan mukaan olleet kaiken kaikkiaan häkellyttävän runsasta. 

– En ollut osannut ajatellakaan, millaista välittämistä, inhimillisyyttä ja myötäelämistä ihmisistä löytyy katastrofin jälkeen, ja miten myös yhteiskunta, avustusjärjestöt ja seurakunta tulevat mukaan elämään. Tällaisessa tilanteessa huomaa, että maailma on enkeleitä täynnä. 

– Sen välittämisen määrän, kymmenien viestien ja puhelinsoittojen jälkeen, olen jopa miettinyt, olenko tämän arvoinen. Apu on ollut korvaamatonta, Jurva kiittää.

”Tärkeintä on se, että selvisimme hengissä”

Juva on itse tehnyt vuosikausia työtä kuntapolitiikassa ja järjestöissä. Eläkepäivinään hän on ollut muun muassa SPR:n hallituksessa ja vanhusten ystävätoiminnassa.

Tällä hetkellä Jurva asuu kunnan tilapäisasunnossa, mistä käsin hän hoitaa paloon liittyviä asioita ja etsii uutta vakituista kotia.

Siitä, mistä tulipalo sai alkunsa, Jurvalla ei ole vielä käsitystä. Hälytyksen oli tehnyt talon asukas. Mikkelin pelastuslaitokselta kerrotaan, että tulipalon syyn tutkinta jatkuu edelleen.  

Henkilövahinkoja tulipalossa ei tullut. Se on Jurvan mielestä tärkeintä kaikessa.

– Tavaraa saa aina. Tärkeintä on se, että me kaikki talon asukkaat selvisimme hengissä, Jurva toteaa.

Marita Jurvan kotitalon palosta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo-lehti. 

1:19
Poliisi epäilee viiden ihmisen kuolleen liekkeihin mökkipalossa Norjassa viime viikonloppuna. Tältä turmapaikalla näytti traagisen tulipalon jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja