Hallitus käsittelee illalla ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta

4:40
Puolustusministeri Kaikkonen vastasi toimittajien iltapäivällä kysymyksiin Nord Streamin tilanteesta ja alueen turvallisuudesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä, että hallitus käsittelee tänään iltakoulussaan ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta sekä siihen liittyviä kysymyksiä. Aiheesta järjestetään lehdistötilaisuus iltakoulun jälkeen.

Hallituksen keskustelut tänä iltana liittynevät ainakin viisumikysymyksiin. Virkakunta ulko- ja sisäministeriöstä sekä Rajavartiolaitoksesta on valmistellut viime viikosta alkaen keinoja, joilla venäläisturismia rajoitettaisiin nykyistä jyrkemmin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi viime viikon perjantaina, että lähipäivinä on tulossa hallituksen periaatepäätös asiasta. Viranomaiset voivat sen nojalla estää kokonaan Suomeen turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Hän uumoili tuolloin, että venäläisten viisumeita koskevat rajoitukset voisivat tulla voimaan tällä viikolla. Valmistelun etenemisestä tai sisällöstä ei ole kuitenkaan tihkunut julkisuuteen tarkempaa tietoa.

Uusi linjaus perustuu Schengen-säännöstön tulkitsemiseen uudella tavalla Venäjän osittaisen liikekannallepanon jälkeisen uuden tilanteen perusteella. Schengen-säännöstössä on viittaus, jonka mukaan ulkomaalaisen maahantulo voidaan kieltää myös sillä perusteella, että hän vaarantaa kohdemaan kansainvälisiä suhteita.

Raja-aita myös keskusteluissa?

Myös Suomen ja Venäjän rajalle ehdotettu raja-aita saattaa nousta keskusteluihin. Rajavartiolaitos ehdotti aiemmin tällä viikolla raja-aitaa. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi eilen Ylelle, että asiasta tarvitaan hallituksen yhteinen näkemys.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja